North Coast 500 / Scotland / The UK / Travel

Dunrobin Castle: Scotland North Coast 500

Dunrobin castle
Dunrobin castle-5
Dunrobin castle-3
Syyskuussa 2020 teimme poikaystäväni kanssa heiman yli viikon retken Skotlantiin. Yövyimme kaksi yötä Edinburgissa, yhen Invernesissä ja muistaakseni viisi yötä teltassa. Ohjelmassa oli siis North Coast 500, joka on 500 mailia pitkä reitti Skotlannin ylämailla (Scottish Highlands). Tämän lisäksi tehtiin vähän ekstraa, ja käytiin myös Isle of Skyellä.

Tässä postauksessa ajattelin kuitenkin keskittyä ihan ensimmäiseen paikkaan, jossa road tripin varrella pysähdyimme. Kyseessä on Dunrobin Castle, joka on vain noin tunnin ajomatkan päässä Invernesistä. Saanko taas toistaa kuinka paljon tykkään käydä linnoissa? Olin muuten todellakin iloinen, että päätimme ajaa reitin juuri tähän suuntaan, sillä en olisi halunnut tuolla prinsessalinnassa tallustella ihan ryönäisenä telttaretken viimeisenä päivänä.

Aloitimme kierroksemme palatsin ihanasta puutarhasta, joka oli tyypillisesit täynnä kukka-asetelmia ja suihkulähteitä. Olimme liikkeellä syyskuussa, joten kukat kukkivatkin vielä. Lisäksi puutarhassa oli haukkaesitys, jossa koulutettu haukka lenteli ympäriinsä ihmisten yrittäessä ottaa kuvia.
Dunrobin castle-2
Dunrobin castle-7

Dunrobin castle-6
IMG_20200914_141014
Linnassa on 189 huonetta, mutta luonnollisesti niistä on yleisölle auki vain pieni osa. Kiertelyyn ei loppujen lopksi mene kovin kauan, mutta koska liput hinta aikuiselta on 11 puntaa (opiskelijalta 9), kannattaa ajasta tiluksilla myös nauttia. Suurimmassa osassa linnan huoneita oli aina paikalla opas, jotka kertoivat mielellään lisää paikan historiasta ja entisistä asukkaista. Dunrobin Castle & Gardensin kotisivut, josta saat lisätietoa käyntiäsi varten.
IMG_20200914_142511Kelpaisi mullekin lapioida jälkkäriä ääntä kohti noilla pöytähopeilla
IMG_20200914_143103
IMG_20200914_150248
Meitä onnisti, sillä aloimme juttusille vanhan herrasmiehen kanssa, joka kertoi olleensa töissä linnassa ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana, jolloin oli linna vielä herttua George Sutherland-Leveson-Gower hallussa. Nyt hän oli jo helposti yli 80, ja vaikka hän olikin ollut välissä armeijassa, oli hän viettänyt suuren osan ajasta linnassa. Niinpä kuulimme kaiken maailman juoruja linnan asukkaista, mutta tietenkin olen jo unohtanut kaiken kun ei tullut kirjoitettua juttuja ylös! Se jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen, ettei näidenkään ylimysten elämästä draamaa puuttunut. Kaiken tämän päätyttyä Dunrobin castle on toiminut myös poikien yskityiskouluna, mutta onneksemme se on nyt avoinna yleisölle.
IMG_20200914_142212

Mielestäni tämä oli hyvä pysähdyspaikka heti Skotlannin road tripin alkuun.  Kahvilasta sai kahvia (sitä ei sitten ihan noin vaan ollutkaan koko matkan ajan tarjolla) ja eväät sai syödä kauniissa maisemissa. Plussaa oli myös tietysti se, että saimme heti alkuun käsityksen alueen historiasta ja siten myös kulttuurista.

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

2 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  maaliskuu 14, 2021 at 12:12 am

  Skotlanti olisi kiinnostava matkakohde, työkaveri kävi perheensä kanssa siellä kesällä vuonna 2019 ja tykästyivät Skotlantiin kovasti. Itselleni se on jäänyt ehkä vähän tuntemattomaksi, mutta en ole kuullut muuta kuin hyvää. Todella hienolta näyttää myös tuo Dubrobin castle!

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 14, 2021 at 12:06 pm

   Siis todellakin, työkaverisi ei todellakaan kehunut turhaan! Skotlanti on tosi aliarvostettu kun sitä ei ole hehkutettu yhtään niin paljon kuin pitäisi. Aion nyt korjata tämän asian täällä blogissa!

   Reply

Leave a Reply