England / Uncategorized

Kodin merkitys, jonka ymmärrän kunnolla vasta nyt

Flowertree 2 (1 of 4)
Flowertree 2 (2 of 2)
Flowertree 2 (1 of 2)
Flowertree (4 of 4)
Vaikka olen aikaisemminkin asunut ulkomailla, Saksassa ja Australiassa, ovat nämä asumispätkät olleet väliaikaisia, enkä oikeastaan edes yrittänyt kotiutua näihin asuinpaikkoihin. Tällä kertaa, nyt Lontoossa asuessani, tilanne on kuitenkin eri. Minulla on täällä vakituinen työ, joka tarjoaa etenemismahdollisuuksia, sekä kumppani. Näitä asioita minulla ei Suomessa ole, joten tämänhetkisissä suunnitelmissa on jäädä tänne pidemmäksikin aikaa.

Joskus kotiutuminen voi kuitenkin tuntua vaikealta, vaikka kulttuurierot Suomen ja Britannian välillä ovatkin melko pienet. Minulla ei ole täällä suurta ystäväpiiriä niin kuin koti-Suomessa, eikä tietenkään perhettä. Nämä asiat häiritsevät minua ehkä eniten, ja siksi olenkin miettinyt, mikä on auttanut minua kotiutumaan tänne niin helposti tästä huolimatta.

Sanoisin, että se kuinka helposti kotiutuu, on paljolti persoonallisuuskysymys. Koen olevani melko helposti sopeutuvaa sorttia, mutta jotain tuttua ja turvallista ympärilleen tarvitsee silti. Jos minulla ei olisi täällä kotia, jossa tunnen oloni turvalliseksi, rennoksi ja muutenkin viihtyisäksi, ei tästä tulisi yhtään mitään, ja olisin varmaan varannut jo paluulipun kohti Helsinki-Vantaata.

Kun muutimme Lontooseen, vuokrasimme pienen huoneen Shoreditchistä, mutta samassa asunnossa meitä asusti yhteensä seitsemän. En viihtynyt asunnossa, ja ensimmäisenä iltana itkin jo sitä, kuinka en voisi asua siellä. Totuin tilanteeseen kuitenkin aika nopeasti, mutta en koskaan halunnut olla kotona. Käytiin ulkona syömässä, kävelyllä tai shoppailemassa aina kun kerettiin.

Nyt meillä on kuitenkin aivan ihana koti. Totesimme eilen, että tämä on paras paikka maailmassa. Nyt neljän kuukauden kuluttua olemme vihdoin saaneet sisutuksen siihen malliin, että meillä on kaikki tarpeellinen – nyt myös ruokapöytä. Niitä on nyt itseasiassa kaksin kappalein, sillä toimituksessa taisi käydä joku virhe. Täytyy selvittää, mitä teen tuolle ylimääräiselle.

Olen onnellinen meidän kodista, ja tämän myötä koen paljon vähemmän ”menemisen pakkoa”, joka ennen painoi minua jatkuvasti. Minusta on ihanaa viettää lauantai-iltaa kotona elokuvia tai sarjoja katsellen tai jotain peliä pelaten. Ylipäätään uskoisin, että kun ulkomailla asuessa, ainakaan aluksi, ei ole suurta tukiverkostoa, korostuu kodin merkitys juuri siksi. On tärkeää, että on joku paikka, jossa voi kokea olevansa turvassa sekä että saa olla täysin oma itsensä. Kotikotia Suomessa ei tietenkään mikään korvaa, mutta ehkä en äitini luokse enää pysyvästi muuttaisikaan 😉

Sanotaan, että ”home is where your heart is”, ja nyt olen ehkä vihdoin ymmärtänyt sanonnan tarkoituksen.

—-

Mitäs tykkäätte muuten kuvista? Meillä on tänä viikonloppuna käytössä Canon 5D Mark IV, joten käytiin nappaamassa nämä kuvat juuri ennen pimeän tuloa. Tosi eri fiilis näissä, kuin mitä Lumix GH4 -kameralla otetuissa kuvissa. Lumixilla on siis otettu suurin osa mun kuvista, ja voit katsoa vastaavat, viime viikonloppuna Lumixilla otetut kuvat tästä. Mun mielestä näissä Canonilla otetuissa kuvissa on aivan eri tunnelma, jotenkin semmoinen unenomainen tuntu. (Otettakoon myös huomioon että tämä Canon on varmaan kolme tai neljä kertaa arvokkaampi mitä tuo Lumix, vaikka sekin on jo suhteellisen kallis kamera).

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

6 Comments

 • Entinen Lontoon girl
  maaliskuu 10, 2019 at 1:36 pm

  Moi!

  Onnea Lontooseen uuteen alkuun, mahtava paikka! Juuri tulin itse takaisin sieltä ja itseäni helpotti aikoinaan sopeutumaan se, että löysin FB:sta Lontoonsuomalaisten kautta uusia kavereita kun pyytelin 20-30v. Drinksuille aikoinaan sitä kautta ja sain niin Forssalaisia kuin Helsinkiläisiäkin kavereita, jotka kävi samanlaista murrosvaihetta omassa elämässään läpi siihen aikaan. Myöhemmin sitten tottakai alkoi löytyä jo paikallisia kavereita, mutta alussa se helpotti itseäni. Oli vakkaritekemistä kun sovimme illallisia ym, osa porukasta edelleen treffailee aika ajoin, kokeile sitä jospa pääsisit mukaan 🙂

  Koti oli mulla ainoa turvapaikka ja onneksi löysin ihanan kodin jonka sisustin mieleiseksi, niin arki tuntui kivemmalta, kyllä se siitä alkaa rullaa :)!

  Ps. Muista hyödyntää Grouponin diilit Lontoossa asuessa, siellä sika kivoja rafloja esim. Alsham Lebanese food ökykalliilla Chelseaan alueella jossa on
  11 coursen menut viineineen Grouponilla 21 puntaa tjn. Pääsee tekee kaikkee hauskaa halvalla siellä sen kautta! Harmi kun Suomessa ei ole 🙁

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 10, 2019 at 8:50 pm

   Moi, ja kiitos kivasta kommentistasi! Joo olenkin miettinyt, että voisin laittaa kyselyä jonnekin fb-tyhmään, mutta toistaiseksi en ole vielä uskaltanut 😀 Joitakin suomalaisia olen kyllä tavannut, mutta yhteydenpito on sittemmin jäänyt kun kaikilla on omat kuviot ja asutaan tyyliin eri puolella kaupunkia…kyllä tekosyiden keksiminen on helppoa!

   Kiitos myös Groupon vinkistä, kuulostaa sairaan hyvältä tuo 11 coursen menu noin halvalla! WHAT! Täytyypä ottaa Groupon haltuun.

   Reply
 • Marttiina | Onioni.fi
  maaliskuu 16, 2019 at 2:02 am

  Tuttuja mietteitä! Itsekin aikanaan kolme vuotta Lontoossa asuneena tuntui usein siltä, että vaikka kaupunki on jättimäinen ja tekemistä täynnä niin olo saattoi olla helposti yksinäinen. Oman sosiaalisen kotimaan verkoston puuttuminen on iso asia. Nyt täällä Kiinassa asuessa, jossa on täysin vieras kirjoitettu ja puhuttu kieli (ja englanti yhtä tyhjän kanssa), korostuu sen sosiaalisen verkoston etäisyys vielä entisestään. Kaikkeen kuitenkin tottuu, onneksi. Hyvä olla itselleen armollinen, tehdä asioita rauhassa ajan kanssa, löytää oman kaupungin lempparijuttuja ja juurikin viettää niitä koti-iltoja ilman stressiä. Kaikkea hyvää Lontooseen sopeutumiseen – ja ihana kuulla, että teillä on kiva koti! ☺️❤️

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 17, 2019 at 10:16 pm

   Kiitos kivasta kommentistasi, Marttiina! Vau, Kiinaan sopeutuminen on tosiaan varmasti ihan next level – kulttuurieroja löytyy varmasti todella paljon, ja tuo mainitsemasi kielimuuri ei varmasti ainakaan helpota asiaa. Tsemppiä sullekin Kiinaan sopeutumiseen!

   Reply
 • Maria
  lokakuu 12, 2019 at 11:35 am

  Miten ihana blogi sulla onkaan Lilja! Ihana!
  -Maria

  Reply
  • Lilja
   lokakuu 20, 2019 at 8:29 am

   Kiitos Maria, katoin myös sun blogin, joka on super inspiroiva ja söpö!

   Reply

Leave a Reply