England / The UK / Yleinen

Miten koronavirus on muuttanut minun ja muiden Iso-Britannian asukkien elämää

Se siitä matkustamisesta sitten, sanoi koronavirus! Sillä verukkeella on tämäkin blogi ollut hiljaiselolla, mutta ajattelin kuitenkin, että käsillä on varsin merkittävä aika ihan jokaisen ihmisen kohdalla. Täällä Britanniassa otteet ovat kovemmat kuin Suomessa, mutta kuitenkin lievemmät kuin vaikka Italiassa ja Espanjassa. Tässä postauksessa haluaisin kertoa, miten täällä on reagoitu koronakriisiin, ja miten olen itse sopeutunut ihan uuteen elämäntapaan.

Miten korona muutti elämämme vain parissa viikossa

Muistan, kun joskus helmikuussa päiviteltiin, että voi kauheaa, kun siellä Kiinassa leviää joku virus. Eipä mennyt aikaakaan, kun sama näytti tapahtuvan Italiassa. Mutta hei, ei se tänne Englantiin varmaan iske yhtään samalla tavalla – no eipä! Kuten sana on ehkä kulkeutunut Iso-Britannian ulkopuolellekin, täällä meinattiin ensin lähteä laumasuojalinjalle. Monet firmat kuitenkin päättivät ottaa ohjat omiin käsiinsä ennen valtion virallisia ohjeita, ja suuret firmat päättivät sulkea toimistonsa jo paljon ennen kuin niin virallisesti suositeltiin. Meidän firma sen sijaan päätti odottaa virallista käskyä pysyä kotona, ja niinpä minäkin olin töissä viimeiseen asti. Olin tästä tosin silloin ihan iloinen, sillä ajattelin, että jos etätyö käsky tulee, olisi parasta odottaa sitä mieluummin kuin aloittaa turhan ajoissa ja sitten kyllästyä heti alkutekijöissä.

No, ennen kuin huomasinkaan, käsky kävi etätyöskentelyyn. Tällöin oli maanantai 16.3, ja heti ekana päivänä hypin seinille. Ei poistuttu kotoa myöskään tuota maanantaita edeltävänä viikonloppuna, ja olinkin jo heti kehittelemässä liikunta- ja joogarutiineja. Pian alkoi liikkua huhuja, että Boris (Johnson, pääministeri) julistaisi pian lock downin. Niinpä jo keskiviikkona 19.3. päätimme lähteä poikaystäväni äidille maaseudun rauhaan. Tämä osoittautui erinomaiseksi päätökseksi, sillä oma asuntomme on kaksio, jossa ei ole pihaa eikä parveketta. Sen sijaan nyt asumme isossa talossa peltojen keskellä useamman perheenjäsenen kanssa. Toisin sanoen meillä on seuraa ja mahdollisuus nauttia ulkoilmasta. Lisäksi täällä on kaksi ihanaa koiraa, joista on tullut mulle ihan hirmuisen tärkeitä!

Koko viikko seurattiin tiiviisti Boriksen tiedotustilaisuutta, ja joka päivä julistettiin jotain uutta. Julistuksia olivat mm:

 • Furlough – valtion operaatio, jonka tarkoituksena on suojella työpaikkoja. Firmat voivat siis laittaa ns. tarpeettomat työntekijänsä, jotka muuten menettäisivät työpaikkansa, furloughlle. Tällöin he eivät saa tehdä töitä, ja valtio maksaa 80% heidän palkastaan 2500 puntaan asti kuukaudessa. Firmat saavat maksaa työntekiöillensä vielä tämän valtion rahoituksen lisäksi palkkaa. Tämä on mun mielestä ihan mielettömän hieno etu ja yli miljoona ihmistä onkin jo hyötynyt tästä järjestelystä sen sijaan, että he olisivat menettäneet työpaikkansa.
 • Koulut suljettiin.
 • Ja lopulta, 23.3. saapui se lock down.

Lock down Iso-Britanniassa

IMG_20200424_202045_094
Jotkut asiat ei muutu, joten villasukat on olleet jalassa joka päivä, ja anoppi on nimennyt ne ”hygge-sukiksi” (lausutaan tietty ”higisocks”).

Lock down tosiaan tarkoittaa joka maassa vähän eri asiaa, ja kuten alussa totesinkin, ei otteet ole täällä olleet yhtä kovat kuin monessa muussa maassa. Elämä on täällä kuitenkin muuttunut aikalailla, ja joitakin suurimpia muutoksia ovat olleet:

 • Ei ollenkaan kokoontumisia.
 • Ulos saa mennä vain jos olet ”key worker” (eli töissä esim sairaalassa, kaupassa jne.) menossa töihin, jos olet menossa välttämättömille ruokaostoksille tai apteekkiin.
 • Lisäksi jokainen saa mennä ulos max yhdeksi tunniksi päivässä urheilun merkeissä, esimerkiksi juoksemaan. Joukkueurheilu on kielletty.
 • Leikkipaikat ja jotkut puistot on suljettu.
 • Yli 70-vuotiaita ei kehoteta ulkoilemaan edes yllämainituista syistä.
 • Töitä on tehtävä kotoa mahdollisuuksien mukaan.
 • Kaikkiin paitsi omassa taloudessa asuviin on pidettävä minimissään 2 metrin turvaväli.

Hamsterit paniikkiostoksilla

Kuten muuallakin, kaiken tämän julistaminen aiheutti paniikin. Jengi hamstrasi vessapaperia, pastaa, nuudeleita, käsidesiä ja säilykkeitä. WC-paperia on oikeastaan ihan hyvin saatavilla nyt kun hamstraus on saatu kuriin, mutta jauhosta on varsinainen pula! Syynä lienee nykyään hyvinkin suosittu banaanileipä. Paniikkishoppailun estämiseksi ruokakaupat ovatkin asettaneet rajoituksia, jolloin voi ostaa esimerkiksi, tuotteesta riippuen, 2-6 kappaletta yhtä tuotetta. Ruokakauppoihin  (ja apteekkeihin) pitää myös jonottaa, sillä kauppoihin voidaan ottaa vain rajattu määrä ihmisiä yhdellä kertaa. Monella on päällään hengitysmaskeja, hanskoja ja muita turvavermeitä. Mutta varsinainen ongelma onkin nettiruokakaupat! Kaikki haluavat nyt tehdä ostoksensa netissä, joten kun lock down julistettiin, olimme nettiruokakaupan jonossa jotain 29,000:s! Myöskin toimitusaikoja oli mahdoton saada, ja se on edelleen hyvin haastavaa. Ensi viikolla meille tulee ensimmäinen nettitoimitus yli kuukauteen, kun saatiin vihdoin varattua toimitus! Woohoo, ei tarvitse mennä kauppaan ensi viikolla!

Olen nimittäin ainakin itse kokenut ostoksilla käymisen todella stressaavaksi. Kuten sanoin, kaikilla on maskit ja ilmapiiri on tosi ahdistunut. Kassoilla on pleksit suojaamassa henkilökuntaa ja lattiassa merkit jonotusta opastamaan. Kaupassa ei myöskään voi kulkea niin kuin haluaa, sillä hyllyjen välit on suljettu. Jos siis unohti poimia jotain kaupan sisäänkäynnin läheltä ja muistaa sen myöhemmin, on vaikea päästä takaisin alkuun kun ei voi puikkelehtia hyllyjen välistä lyhyintä reittiä. Lisäksi esteenä ovat muut ihmiset. Kahden metrin turvavälin takia kapeat käytävät aiheuttavat ongelmia, ja kaikki kipittävät toistensa ohi anteeksi pyydellen ja kiusallisesti naureskellen. Myös jokaisessa kaupassa on eri rajoitukset, joten leipähyllyllä joutuu miettimään, saako tässä kaupassa nyt ostaa kaksi vai kolme leipää.

Dilemmana on myös se, että kaupassa ei haluaisi juosta jatkuvasti, jonka takia kerralla kannattaisi ostaa enemmän. Samaan aikaan ei kuitenkaan haluaisi vaikuttaa hamstraajalta, eikä varsinkaan kassalla jäädä kiinni siitä, että yritti ostaa liian monta omenaa. 2020 ongelmia!

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin

IMG_20200415_190047_087
Siitä huolimatta, että Isossa Britanniassa on jo kuollut järkyttävä määrä ihmisiä (tänään 21,678 henkeä), on kaiken kaaoksen ja surun keskellä myös yhteisöllisyyttä ja toivoa. Tämä postaus on nyt venynyt niin pitkäksi, että taidan jatkaa tästä aiheesta vielä myöhemmin. Jotakin hyviä asioita, joita tästä on seurannut on kuitenkin:

 • NHS:n (paikallinen julkinen terveydenhuolto) ja muiden key workereiden saama arvostus. Joka torstai klo 20 järjestetään kansallinen taputushetki eturintamalla taistelijoille
 • Meemikulttuuri kukoistaa ja ihmiset nauttivat luovuudestaan ja tuottavat esimerkiksi mitä hassumpia TikTok videoita
 • Ihmisillä on mahdollisuus miettiä omaa elämäänsä ja arvojaan uudelleen, aloittaa uusia harrastuksia ja tehdä valmiiksi jo aloitettuja projekteja
 • Ihmisillä on mahdollisuus viettää aikaa perheenjäsentensä kanssa jos he asuvat samassa taloudessa
 • Lemmikit saavat enemmän huomiota kuin koskaan

Ylipäätään minusta tuntuu, että korona on tarjonnut meille mahdollisuuden resetoida itsemme. Käytätkö aikasi ja rahasi todella parhaalla mahdollisella tavalla? Työmatkoihin käytetty aika ja raha on ainakin aivan järjetöntä, ja uskonkin, että työkulttuuri tulee koronan seurauksena muuttumaan radikaalisti. Olisiko tärkeämpää käyttää enemmän aikaa oikeisiin harrastuksiin ja uusien taitojen opettelemiseen kuin ainaiseen Netflixin tuiotteluun? Toki nyt on oivallinen aika ahmia tv-sarjoja ja leffoja, mutta uskoisin, että moni löytää myös luovuuden. Itse olen jo opetellut neulomaan villasukkia ja soittamaan pianoa, ja toivon, että nämä harrastukset myös pysyisivät kriisin jälkeenkin. Miksi katson aina roskaa telkkarista, kun on paljon parempiakin tapoja rentoutua? Olen myös löytänyt motivaation tehdä kotitreenejä, kun ennen treenaaminen on aina vaatinut esim kuntosalille lähtemistä. Nyt olen innostunut juoksemisesta, pilateksesta, HIIT-treeneistä ja joogasta! Täytyy myös sanoa, että olen jopa saanut aikaiseksi jatkaa mun graudua!
IMG_20200414_172628
Käsipainoina toimii hyvin vaikka säilykepurkit ja treeniseuraakin löytyy!

Kuitenkin kaikkein tärkeintä olisi muistaa olla itselleen armollinen. Some pursuaa kaiken maailman fitness haasteita ja oppaita siihen, miten voit tulla karanteenista ulos entistä parempana versiona itsestäsi. Kuten itsekin yllä sanoin, uskon, että meillä on toki mahdollisuus tähän. On kuitenkin muistettava, että karanteeni on kaikille enemmän tai vähemmän haastavaa aikaa, eikä tämä ole mikään kilpailu. Kun kaikki on ohi, ei tule mitään punnerruskilpailuja tai taidenäyttelyä jossa valitaan karanteenin paras amatöörimaalari. On myös ihan ok oikeasti vain olla, nauttia omasta seurasta ja päivä kerrallaan koittaa päästä eteenpäin. Kaikilla meillä ei ole samat lähtökohdat, ja uskon että tämä olisi itsellenikin paljon vaikeampaa, jos olisimme pysyneet Lontoossa.

Muistetaan siis kysyä muiden kuulumisia, kuunnella ja pitää yhtä.

Missä ikinä oletkin, olisi kiva kuulla miten siellä on sujunut koronakaranteenit, vai onko sellaista ollenkaan? Ylävitonen myös jos jaksoit lukea koko tekstin tänne asti – tämä saattaa hyvinkin olla pisin koskaan kirjoittamani postaus!

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

1 Comment

 • Jasmina
  kesäkuu 20, 2020 at 12:45 pm

  Nyt löysin mun suosikkiblogin. Rakastan Lontoota ja tästä kaupungista onkin tullut mulle pieni pakkomielle 🙂 Sen suhteen, että muutun kohta ”londoneriksi”, joka asuu vielä Suomessa haha 🙂
  Oli kiinnostavaa lukea sun kokemuksia, kurkata korona-arkeen. Onko nyt etätöiden tekeminen onnistunut?
  Ihanaa kuulla myös, että olet löytänyt uusia harrastuksia/mielenkiinnon kohteita.
  Mulla koronakaranteeni on sujunut oikein hyvin. Opinnäytetyön suoritin loppuun etänä, nyt hakenut töitä ja ensi kuussa aloitan uudessa duunissa (etätyötä). Viikon ruokaostokset melkein kerralla tehty, ei mitään ylimääräisiä hamstrauksia. Vietän aikaa kotona lempparisarjoja katsellen, taidetta tehden ja kyllä ulkoilu on ollut myös mahdollista 🙂

  Reply

Leave a Reply