England / London

Lontoo vinkit ensikertalaiselle – nähtävyydet, shoppailu ja huvit

Lontoo on monipuolinen kaupunki, ja vaikka viikonlopussa kerkeää nähdä ja kokea paljon, aina jää jotakin seuraavalle kerralle. Se, mitä ensimmäisellä visiitillä haluaa tehdä, riippuu tietysti paljon omista mieltymyksistä. Tähän postaukseen ajattelin kerätä Lontoo-vinkit, jotka itse toteuttaisin ensimmäisellä Lontoon matkalla.

Oma perheeni on tulossa käymään Lontoossa parin viikon kuluttua, ja se on sisarusteni ensimmäinen kerta täällä. Tämän tiimoilta päätin koota tämän listan siitä, mihin ajattelin heidät ehkä viedä.

Nähtävyydet

Tower Bridge

Tower Bridge on yksi Lontoon ikonisimmista nähtävyksistä, joten tätä en jättäisi väliin! Tower Bridge juhlii tänä vuodda 125-vuotis syntymäpäiväänsä. Tower Bridgellä on myös museo, mutta tavalliselle viikonloppureissaajalle riittää usein pelkkä sillan yli kävely tai kauempaa ihastelu.
tower bridge

Taustalla Tower Bridge.

Big Ben / London Eye

Tällä hetkellä Big Ben on remontissa, joten ihan välttämätön nähtävyys se ei ole. Westminster Bridgeltä on kuitenkin myös todella hyvä näkymä London Eyelle. Coca-Cola London Eye on jättimäinen maailmanpyörä, josta on tullut tärkeä maamerkki Lontoossa. Liput ovat alkaen 27 puntaa (n. 31 euroa tämänhetkisellä kurssilla), ja ne kannattaa ehdottomasti ostaa ennakkoon – muuten voit päätyä pitkän jonon jatkoksi. Liput Coca-Cola Lonond Eyeen voit ostaa tästä. Vaikka kyytiin ei tarvitsisi päästä, mielestäni yksi selfie tämän maailmanpyörän kanssa olisi kiva napata talteen ensimmäisellä Lontoon matkalla.
P1230183
Tämän verran Big Benistä on näkyvissä näin remontin käynnissä ollessa.

Piccadilly Circus / China Town / Trafalgar Square

Nämä olisi omat suosikkikohteeni, ja tykkään käydä täällä pyörimässä aina uudestaan ja uudestaan! Piccadilly Circus on aukio, jota koristaa jättimäinen billboard, jolla pyörii mainoksia. Piccadilly Circus on hyvin keskeisellä paikalla, ja siksi siellä käyminen kannattaakin miettiä strategisesti, ja yhdistää samaan retkeen muutakin nähtävää.

Aivan Piccadilly Circuksen vieressä sijaitsee myös China Town – pieni kaupunginosa, joka on täynnä itämaisia ravintoloita, ja on toki myös koristeltu sen mukaan. Täällä voi testata mitä erikoisempia ruokalajeja, joita ei löydä muualta ihan noin vain.

Trafalgar square on toinen, aivan upea aukio. Täällä patsastelee useiden patsaiden lisäksi National Gallery, joka on upea rakennus. Lisäksi aukiolla on kaksi isoa suihkulähdettä. Tämä on instagrammaajan unelma!

Buckingham Palace / St James’s Park

St James Park (6 of 7)
St James Park (4 of 7)
Myös Buckingham Palace ja St James’s Park sijaitsevat lähellä Piccadilly Cirucsta. Niinpä myös nämä kaksi voi yhditsää edellä mainitsemiini kohteisiin. St James’s Park on ihana puisto, jossa asustelee useita eri lintulajeja, kuten pelikaaneja. Kävele rauhassa puiston ja sen pienen järven ympäri, ihastele lasten ja lintujen riemuja ja levähdä hetki nurmikolla. Täydellistä varsinkin pitkän kävelyn jälkeen!

Buckingham Palace on aivan St James’s Parkin vieressä, joten jos kuninkaalliset kiinnostavat, suuntaa tänne. Itse palatsiin ei yleensä pääse sisälle, joten joudut tyytymään katselemaan palatsia kadulta.

Sky Garden

Sky Garden (5 of 8)
Sky Gardenista on ilmainen puutarha, joka sijaitsee Walkie Talkie -pilvenpiirtäjän 37:ssä kerroksessa. Upeat näkymät on siis taattu! Sisäänpääsy on ilmainen, mutta muista varata liput ajoissa! Vapaat paikat julkaistaan aina kuukautta ennen, joten ole heti kärppänä, erityisesti jos haluat Sky Gardeniin viikonloppuna. Voit varata liput suoraan Sky Gardenin sivuilta, tästä. Paikalle on mahdollista saapua myös ilman varausta, mutta sisäänpääsyä ei taata, ja tämä koskee vain tiettyjä aikoja. Löydät Sky Gardenin usein kysytyt kysymykset täältä.

Lue postaukseni Sky Gardenista tästä.

Jos Sky Garden jää välistä, myös The Shard, joka on Länsi-Euroopan korkein rakennus, on avoinna yleisölle. The View From The Shard kustantaa noin 20 puntaa, mutta ilmaiseksi pääset johonkin The Shardin ravintoloista – toki luvassa on hieman hintavampaa ruokaa ja juomaa.
Trafalgar Square (3 of 5)
Lontoon katukuvaa Trafalgar Squarelta kuvattuna.

Lontoo Shoppailu

Lontoo on shoppailijan paratiisi, ja en nyt tarkoita ainoastaan tavallista high-street shoppailijaa. Täältä löytyy ihan oikeasti kaikille kaikkea – olit sitten etsimässä vitnage löytöjä, halpoja kirppiksiä, käsintehtyä muotia, pikamuotia tai luksusmuotia, Lontoosta löytyy aivan varmasti etsimäsi ostoskohde.

Brick Lane Market / Old Spitafields Market

Brick Lane Market on kuuluisa katumarkkina, joka järjestetään jokaisena sunnuntaina. Tunnelma on täällä käsinkosketeltava, kun kadut täyttyvät ruokarekoista ja -kojuista. Ruokaa on joka lähtöön, ja vielä halvalla.

Tarjonta ei kuitenkaan rajoitu vain ruokaan. Käytettyä tavaraa löytyy joka lähtöön – vintagea, kuten Burberryn takkeja ja Leviksen farkkuja, värikästä retroa ja muuta mitä erikoisempaa on tarjolla vaikka millä mitalla. Samoin myös itsenäiset suunnittelijat myyvät käsintehtyjä vaatteita ja asusteita. Jos haluat omaperäisen tyylin, lähtisin ehdottomasti etsimään vaatekaappiin sisältöä täältä.

Sama tunnelma jatkuu Old Spitafield’s Marketilla – kyseessä on tavallaan kauppahalli, josta löytää paljon käsintehtyä tavaraa, mutta myös esimerkiksi vinyylilevyjä ja muuta keräilyyn sopivaa krääsää. Lisäksi täältä löytyy ihan kauppoja, mukaanlukien vintagepuoteja ja meikkikauppoja – vähän sitä sun tätä. Myös täällä on paljon ruokakojuja ja ravintoloita.

Old Spitafield’s Market sijaitee aivan Liverpool Streetin vieressä, joten jos olet pilvenpiirtäjäbongari, käy samalla pyörimässä Liverpool Streetillä – viikonloppuisin paikka ammottaa tyhjyyttään, joten Instagramkuvat saa napattua ilman taustalla juoksevia bisnesmiehiä.

Jos markkinat kiinnostaa, lue myös erillinen postaus Lontoon markkinoista, jossa esittelen Borough Marketin, Maltby Street Marketin sekä Columbia Road Flower Marketin.

Oxfrod Street

Oxford Street – Lontoon kuuluisa ostoskatu, joka tuntuu siltä, ettei se koskaan lopu. Täältä löydät kaikki mahdolliset kaupat vieri vieressä. Kirjoitin aiemmin erillisen postauksen Oxford Streetistä, voit lukea sen tästä. Postauksesta löydät omat vinkkini tällä ostoskadulla shoppailuun. Jos et ole ruuhkien ystävä, sanoisin suoraan, että Oxford Street kannattaa jättää välistä – ihmispaljoutta täällä riittää silmän kantamattomiin.
lontoo oxford street (3 of 10)

Harrods

Voi Harrods, mikä ihmeellinen paikka! Köyhällä kukkarolla täänne ei kannata lähteä ostoksille, mutta tutustumiskierrokselle kyllä! Tavaratalo on perustettu jo vuonna 1834, ja itse rakennus on jo itsessään näkemisen arvoinen ja kuuluisa maamerkki. Sisälläkin voi käydä pyörimässä – täällä voi kauhistella hintalappujen summia sekä ihmetellä esimerkiksi Versacen värikkäitä lakanoita. Olen varmaan sanonut tämän aiemminkin, mutta itsestäni tuntui siltä, että olisin museossa, jossa kaikki on myynnissä. Myös ruokaosasto on käymisen arvoinen – vähän kuin Stockan herkku, mutta ei sinne päinkään!
P1270343
Taustalla Harrods.

Westfield London tai Westfield Stratford

Jos haluat oikeasti ostoksille, ja olet valmis tehokkaaseen ja todelliseen koitokseen, suuntaa joko Westfield Londoniin tai Westfield Stratfordiin. Westfield on kauppakeskusketju, jonka ostoskeskukset ovat hervottoman suuria. Ja täältä löytyy oikeasti KAIKKI. Kyllä, sanoin, että Oxford Streetiltä löytyy kaikki, mutta Westfieldistä löytyy ihan oikeasti kaikki – myös ne kaupat, joita en muualla Euroopassa ole nähnyt. Meikkimerkit, joilla on normaalisti pieni ständi supermarketissä, on täällä kokonainen liike. Brändeillä, joista et ole kuullutkaan, on täällä liike. Lisäksi löytyy kokonainen siipi pelkkää luksusmuotia. Lisäksi Westfieldistä löytyy elokuvateatteri, keilahalli, kuntosali ja mitä vielä. Jos siis haluat kaiken kerralla, mene Westfieldiin.

Jos päädy tänne, niin hae Mr. Pretzelistä kanelipretseli – niin herkullista!

Ruoka ja juoma

Ilman ruokaa ja juomaa ei jaksa, joten tietenkin tämä on todella tärkeä osuus reissusta! Ruokavinkkejä sivusin toki jo aikasemmin tässä postauksessa, mutta haluaisin kuitenkin jakaa pari hieman erilaista ruokavinkkiä.

Full English Breakfast

Full English – tätä englantilaiset rakastavat. Kun edessä on täysi päivä kävelyä, museoita ja shoppailua, kannattaa akut ladata kunnolla. Suomalaisen näkökulmasta englantilainen aamiainen vaikuttaa hieman oudolta, mutta mielestäni se on ehodttomasti kokeilemisen arvoinen. Lisäksi voit jättää jonkin osan pois, kuten pavut, jos tiedät, ettet niistä pidä. Full English Breakfast antaa kuitenkin potkua pitkälle iltapäivään, niin tuhti se on. Toimii myös krapulaan, jos pubi-ilta venähti pitkäksi.

Pubi ja Fish and Chips

Pubikulttuuri on ehdottoman tärkeää Britanniassa, joten tätäkään en jättäisi väliin missään tapauksessa! Pubeja löytyy joka nurkasta, joten näitä ei tarvitse sen tarkemmin listata. Olut- ja siideritarjontaa on yleensä vaikka millä mitalla, joten rohkaisen kokeilemaan jotakin paikallista. Itse en ole oluen ystävä, mutta ainakin Camden Town Brewery -olut on hurjan suosittu. Siiderit ovat kaikki hyviä, ja varsinkin jos pidät kuivasta omenasiideristä, on Englanti sinun luvattu maasi!

Fish and Chips on ehkä kuuluisin englantilainen ruoka, ainakin aamiaisen jälkeen. Tämäkin ateria on todella tuhti, joten kannattaa odotella kunnon nälkää. Fish and Chips on saatavilla aikalailla jokaisesta pubista. Jos satut olemaan Richmondin suunnilla, paras maistamani Fish and Chips löytyy The Duke -pubista. Fish and Chips kustantaa yleensä noin 13 puntaa pubissa Lontoon keskustassa. Fish and Chips voi ostaa myös erityisestä Fish and Chips ”ravintolasta” (nämä ovat siis enemmänkin ”reikä seinässä” tyyppisiä paikkoja, joiden sisustukseen ei ole sen kummemmin panostettu), jolloin hinta on huomattavasti halvempi.
fish and chips-2

Edukas mutta herkullinen fish and chips Brightonin rannalla nautittuna.

Jotain vähän spesiaalimpaa

Niille, jotka haluavat kokea vähän hienostuneempaa ruokailua, eivät suinkaan joudu pettymään. Itse en rahatilanteen takia hienoissa paikoissa ole juuri käynyt, mutta suosittelisin ehdottomasti Sushi Sambaa, joka sijaitsee Liverpool Streetiltä. Tarvitset ehdottomasti pöytävarauksen, sekä siistin vaatetuksen. En tiedä tarkkaa pukukoodia, mutta vaikuttaa siltä, että hupparissa ja lenkkareissa voisi saada pitkiä katseita. Tunnelma on kyllä muuten rento ja palvelu erinomaista, ruuasta puhumattakaan. Jos ei nälätä, niin voit istuskella myös cocktailbaarin puolella tai kattoterassilla. Näkymät ovat täältä uskomattomat, ja hissi kokemisen arvoinen!

Toinen vinkkini on J Sheekey, joka tarjoaa perinteistä brittiruokaa hienostuneesti. Oisterit kasvavat britannian rannikolla, ja nämä ovatkin J Sheekeyn erikoisuus. Ravintola ei ole halpa, mutta toisaalta ei myöskään mikään ökykallis. Taa varaus myös tänne, ja jos haluat menudiilin, kannattaa tänne suunnata lounasaikaan.

Muuta tekemistä

Myös museot (esim. National History Museum, British Museum tai V&A) ovat käymisen arvoisia, ja lisäksi ilmaisia. Jos ilmat suosivat, Lontoossa on myös paljon kivoja puistoja, mukaanlukien Regents Park ja kuuluisa Hyde Park. Lontoossa on myös kuuluisan hyvät musikaalit, ja varasinkin juuri meille liput School Of Rock -esitykseen. Liput musikaaleihin ovat usein loppuunmyyty sekä hintavia, joten kannattaa olla aikaisin liikkeellä tai varata liput hattuhyllyltä. Välillä voi löytyä myös tarjouksia, ja maaliskuussa vietetäänkin jotain teatteriviikkoa. Niinpä sain liput hintaan 25 puntaa/kpl TodayTix -sovelluksen kautta.
P1300464

Toivottavasti tästä postuaksesta oli sinulle apua! Olen kirjoittanut erillisen postauksen myös Lontoon hintatasosta, joka sisältää vinkkejä myös esim. liikkumiseen. Lue postaus tästä.

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

10 Comments

 • Laura Laakso
  maaliskuu 10, 2019 at 11:06 am

  Suunnitelmissa olisi Lontoo parin kuukauden kuluttua, joten sain tästä paljon vinkkejä ensikertalaiselle.

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 10, 2019 at 11:43 am

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! Tervetuloa Lontooseen, tuut varmasti ihastumaan!

   Reply
 • Pirjo Toivanen
  maaliskuu 10, 2019 at 3:14 pm

  Oli hauska lukea Lontoosta. Olen asunut siellä pariin otteeseen, mutta muuttanut pois kymmenisen vuotta sitten. Kivoja, tuttuja paikkoja listasit.

  Minulle uusin ja vielä näkemättä ja kokematta oli Sky Garden Cityssä. Sinne pitää mennä. Kensingtonissa oli aikoinaan Roof Garden, ravintola ja baari ja puutarhassa saattoi läyskennellä, se ei ollut suuri, mutta rakennuksen katon reunat täyttävä.

  Aikoinaan kun tuli vieraita Suomesta, pyrin aina varaamaan yhden musikaalin tai teatterin tai konsertin etukäteen. Saman illan teatterinäytöksiin sai lippuja puoleen hintaan klo 14 Leicester Squarelta, silloin se oli vihreä koju, mutta uusimpiin ei. Keväällä ja kesällä organisoin picknickin johonkin puistoista, St. James’s Park oli ihmisille tavallisesti mieluisin. Suomalaisille oli yllättävää että sinne kuningattaren linnan lähelle sai levittää peittonsa ja ottaa eväät esiin.

  Hiukkasen minua häiritsi blogisi listanomaisuus. Olisit vähän yksityiskohtaisemmin voinut raottaa sattumuksia tai hölmöilyjä tai hankaluuksia tai kivoja yllätyksiä.

  Westfield on aika kaukana. Sinne pitää varata aikaa. Voisit neuvoa miten sinne pääsee ja mistä kannattaa aloittaa. Minusta voisit hyvin lähteä ihan omasta näkövinkkelistäsi, enemmän mielipiteitäsi, enemmän kokemuksiasi, voisit neuvoa juuri sinunkaltaisiasi ihmisiä. Matkaoppaista saa kyllä luetteloita, mutta blogiin kannattaisi laittaa syvällisempää näkemystä.

  Aloituksessakin voisit vihjaista mikä jäi pintaan, tuliko valittua oikeat kengät, oikeat maanalaisreitit, tms. Kaikki me tiedämme, että Lontoo on suurkaupunki, valtaisa sellainen.

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 10, 2019 at 7:59 pm

   Moi Pirjo ja kiitos kivasta kommentista, sekä rakentavasta palautteesta! Onneksi kyseessä ei ole printtimedia, joten taidankin editoida postausta vähän. Täytyypä selvittää, onko tuota Kensingtonin Roof Gardenia vielä!

   Reply
 • Espanjaan
  maaliskuu 10, 2019 at 7:53 pm

  Hyviä vinkkejä, suurimman osan olen onnistunut toteuttamaan kolmella Lontoon vierailullani. Mutta tuon Sky Gardenin haluaisin nähdä, sellaisesta en tiennytkään ennen tätä. Ja kuten sanoit, Lontoossa voi valita asioita myös omien mieltymystensä mukaan. Meillä ne ovat olleet musikaalit. Viimeksi ehdimme viikossa neljään.

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 10, 2019 at 8:00 pm

   Kiitos kommentistasi! Sky Gardeniin olen menossa parin päivän päästä, joten siitäkin postausta tulossa piakkoin, samoin myös elämäni ensimmäinen musikaali on pian edessä! Neljä viikossa on kyllä aikamoinen suoritus, vau!

   Reply
 • Heli / Drama On The Road
  maaliskuu 13, 2019 at 2:20 pm

  Kyllä noilla jo yhden viikonlopun täyttää, se on varma 🙂 Itse myös monta kertaa Lontoossa käyneenä vannon rentouden suhteen – Lontooseen pääsee aina takaisin, niin voi surutta jättää monta kohdetta seuraavallekin kerralle! Brick Lane, Camden ja fish and chips ehdottomasti myös omia lemppareita Lontoossa, mutta kyllähän Notting Hillinkin aluetta on ihana käppäillä aurinkoisena päivänä jäätelöä syöden.

  Reply
 • Kuin tilauksesta tää postaus, sillä toukokuussa ekaa kertaa Lontooseen! Pitää palata tähän postaukseen ajan kanssa, kunhan alan tarkemmin suunnittelemaan viiden päivän ohjelmaa. Oon ihan innoissani aamiaisesta, sillä pavut tomaattikastikkeessa kuuluu kotona usein aamupalaan.

  Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  maaliskuu 16, 2019 at 11:16 am

  Lontoossa on tullut käytyä elämän aikana jo kolme kertaa, mutta silti tuntuu, että en ole saanut ihan otetta siitä. Unelmissa olisi seuraavaksi pidennetty viikonloppu, jonka aikana käytäisiin Westendissä ainakin. 🙂 Tuo skygarden kuulosti mielenkiintoiselta paikalta!

  Reply
 • Aron / Ja sitten matkaan...
  maaliskuu 16, 2019 at 12:13 pm

  Kiitos kattavasta vinkkipaketista. Etenkin Sky Garden olisi kiva päästä näkemään. Olen lukenut siitä paljon viime aikoina. Monta Lontoon nähtävyyttä olen jo ehtinyt koluta, mutta tuo olisi vielä näkemättä. Kaupungin ruokatarjontaan lisäisin vielä iltapäiväteen, joka on niin brittiläinen perinne kuin olla ja voi. Olemme aina Lontoossa käydessämme nauttineet iltapäiväteetä jossain. Kivoja paikkoja tähän tuntuu löytyvän loputtomasti.

  Reply

Leave a Reply