England / London

Lontoon hintataso – Miten budjetoida viikonloppureissu?

P1320501

Lontoon hintataso mielletään yleisesti korkeaksi. Kyseessä on yleisesti ottaen kallis kaupunki, ja lyhyessäkin ajassa saa helposti rahaa kulumaan sievoisenkin summan. Tämä riippuu tosin siitä, minkälaisista aktiviteeteista pitää eniten. Näin Brexitin alla punnan olessa heikko, on itseasiassa ideaalinen aika matkustaa Lontooseen, sillä suomalaisen näkökulmasta hinnat ovat jopa edulliset valuuttakurssin takia!

Tässä postauksessa jaan muutamia käytännön esimerkkejä Lontoon hintatasosta, ja kerron myös omat vinkit siihen, miten Lontoossa voi elää tai lomailla edullisesti.

Ruoka

Ruokapaikkoja on täällä paljon, ja hintataso vaihtelee myös paljolti. Marketeilta löytää herkullista katuruokaa, yleensä noin 6-8 punnan hintaan per annos. Marketteja ovat esimerkiksi Brick Lane Market Shoreditchissä ja Borough Market London Bridgellä. Viikonpäivinä löytyy myös marketteja ihan joka paikasta, esimerkkinä Leather Lane (Farringdon) ja Exmouth Market (Clerkenwell). Viimeksi mainituissa ruoka on yleensä edullisempaa, kuin suosituimmilla turistimarkkinoilla. Lue postaus Lontoon markkinoista.

Hienoistakaan ravintoloista ei suinkaan ole puute, ja näissä tosin hinnat hipovat taivaita. Voisin kuitenkin suositella Sushi Sambaa, joka tyyriydestä huolimatta on erinomainen ruokailukokemus. Menusta löytyy 1000 puntaa maksavia pihvejä, mutta  8 palaa sushia maksoi keskimäärin 14 puntaa. Myös cocktailit olivat täällä erinomaisia, hinnaltaan myös noin 14 puntaa. Liverpool Streetin Sushi Sambasta on upeat näkymät kaupungin ylle, joten täällä vierailun voi yhdistää näköalavierailuun, jolloin vältät kalliit pääsymaksut. Myös rakennuksen hissi on kokemisen arvoinen. Jos ei nälätä, voi jäädä vain cocktailbaarin puolelle. Pöytävaraus on hyvä tehdä.

Hintalaatusuhteeltaan hyviä ketjupaikkoja ovat esimerkiksi Nando’s, Cote Brasserie ja Pizza Express (tilaa Fiorentina pizza romanapohjalla!).

Majoitus ja asuminen

Tämä on Lontoossa ehkä se kallein osuus. Hotellien hinnat ovat usein kalliita, ja voit olla onnekas, jos löydät huoneen sadalla punnalla/yö. Hotelleja on kuitenkin paljon eri tasoisia, ja sijainti vaikuttaa myös hintaan, samoin kuin ajankohta, jolloin matkustat. Kannattaa tarkistaa myös pubimajoitus, Airbnb ja hostellit jos haluat matkustaa budjetilla.

Myös vakituinen asuminen on Lontoossa kallista. Meidän kaksio kustantaa reilu 1400 puntaa + laskut joka kuukausi, jolloin asumiskustannuksia kertyy noin 1600 puntaa kuukaudessa. Asuntomme on toki kiva ja ihanalla sijainnilla, vaikka emme keskustan alueella asukaan.

Aikaisempi asumisratkaisumme oli jaettu asunto, jossa meitä asui yhteensä seitsemän ihmistä. Pienestä huoneesta melko kämäsessä kämpässä maksoimme noin 850 puntaa joka kuukausi, ja tähän sisältyi kaikki asumiskulut. Oltiin silloin kuitenkin lähellä menoa ja meininkiä, joten sijainti teki huoneestamme näin kalliin.

Koska asuminen on täällä niin tyyristä, suurin osa asuu kämppisten tai puolison kanssa. En henkilökohtaisesti tunne täältä ketään, joka asuisi yksin.

Nähtävyydet

Nähtävää on Lontoossa paljon, ja osasta saakin maksaa sievoisen summan. Pääsymaksu London Eyeen kustantaa noin 35 puntaa, mutta saatavilla on esimerkiksi London Explorer Pass, jolla pääset kokemaan useamman nähtävyyden yhdellä lipulla. Muuta nähtävää on esimerkiski tower of London, Madame Tussauds sekä London Dungeon. Explorer passin voit ostaa täältä.

Lontoossa on onneksi myös paljon muuta tekemistä, jonka saa kokea täysin ilmaiseksi. Näihin lukeutuvat esimerkiksi suurin osa museoista, mm. National History Museum, joka on oma suosikkini, British Museum, Science Museum ja V&A. Lisäksi Hyde Park, Regents Park (lue lisää), Oxfor Street (lue lisää), Harrods ja Brick Lane market ovat ilmaisia ja käymisen arvoisia paikkoja, joissa voi käydä pyörimässä täysin ilmaiseksi!

londoneyeatnight

Taustalla London Eye

Matkustaminen ja julkinen liikenne

Lontoon metro on kätevä, mutta myös bussilla pääsee kulkemaan nopeasti. Lisäksi katukuvasta löytyy katupyöriä, joita kannattaa hyödyntää tarpeen mukaan. Metroa varten ei kannata ostaa erillistä lippua jos sinulla on lähimaksullinen kortti – pääset kaikkiin kulkuvälineisiin vain sitä käyttämällä. En suosittelisi ostamaan päivälippua, sillä se tulee lähimaksua kalliimmaksi – päivälipun hinta on noin 12,5 puntaa, kun taas lähimaksullisen kortin veloitus pystähtyy noin 10:n puntaan, jos näin paljon tulee metroiltua. Jos sinulla ei ole lähimaksukorttia ja käyt Lontoossa usein, kannattaa tässä tapauksessa ostaa Oyster -kortti. Siihen voi ladata joko arvoa tai aikaa.

Yksi metromatka maksaa 2,60 puntaa, bussimatka 1,5. Santander -pyörän päivähinta on kaksi puntaa.

lontoo oxford street (1 of 10)

Mitä viikonloppu Lontoossa maksaa?

Kuten sanottu, maktan budjetointi riippuu paljon omista suunnitelmista. Tässä kuitenkin esimerkki.

Majoitus (sis. aamiaisen): 100 puntaa/yö x 3 = 300

London Explorer Pass kolmella eri sisäänpääsyllä =60 puntaa

Lounas katumarkkinoilta: 6 puntaa x 3 = 18 puntaa

Illallinen ja viini keskitason ravintolassa: 20 puntaa x3 = 60 puntaa

Tällaisella ohjelmalla kolmen päivän matka kustantaisi yhteensä 438 puntaa. Toivottavasti sait tästä jonkinlaisen käsityksen Lontoon hintatasosta, ja voit nyt suunnitella matkaasi helpommin!

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

No Comments

    Leave a Reply