Italy / Travel

Napoli matkakohteena – Rehellisen epärehellinen mafiakeskus

Napoli (12 of 20)
Napoli (16 of 20)
Napoli (3 of 20)
Napoli kuva
Napoli (2 of 20)
Tämän vuoden ensimmäinen matka Britannian ulkopuolelle sai kunnian olla jälleen kerran Italia! Tällä kertaa suuntasimme hieman etelämmäs, nimittäin Napoliin ja siitä alaspäin Pompejiin, Sorrentoon, Caprille ja Positanoon. Lopulta kävi vielä niin, että jouduimme matkustamaan vielä Roomaankin, peruuntuneen lennon takia. Tämä nyt ei tietenkään haitannut, jos täysin rehellisiä ollaan. Pääsin juuri tältä venähtäneeltä reissulta kotiin, ja kuvasaldoa kertyi matkalla niin paljon, että koko 64 gigan muistikortti oli täynnä. Niinpä päätin heti aloittaa urakan, ja sain kuin sainkin käytyä Napolissa otetut kuvat läpi! Tässäpä olisi siis vino pino kuvasaldoa, kokemuksia sekä vinkkejä Napoliin!

Uskaltaako Napoliin matkustaa?

Mafia

Napolilla on melko huono maine, ja se on kuuluisa erityisesti mafiatoiminnastaan. Wikipedian mukaan Napolin alueella toimiva Camorra on Italian suurin, taloudellisesti merkittävin ja väkivaltaisin rikollisjärjestö – eli niin sanottu mafia. Laukuista tulikin pidettyä kiinni normaalia tiukemmin, mutta mitään ei lähtenyt pitkäkyntisen matkaan, emmekä oikein törmänneet muuhunkaan epäilyttävään toimintaan. Napoliin siis uskaltaa kyllä matkustaa.

Pari kertaa kyllä tuli mieleen, onko tässä nyt jotakin hämärää. Ensimmäinen kerta oli heti lentokentällä, kun neuvottelimme taksikuskin kanssa hinnasta – ja jostakin syystä myös paikallinen ”poliisi” osallistui tähän keskusteluun. Mietimme myöhemmin, mitä se poliisia mahtaa liikuttaa paljonko taksista veloitetaan. Samainen taksikuski totesi poikaystäväni näyttävän serbialaiselta, ja sanoi, että mafialla onkin hyvät välit serbien kanssa. Ehkäpä säästyimmekin välikohtauksilta juuri siksi, kun näytimme siltä, että olimme itsekin osa tätä ”järjestelmää”?

Myös ravintolassa istuessamme pohdin, olikohan vieruspöydässä istuvalla varakkaan oloisella miesporukalla jotain yhteyksiä tähän mafiaan. Mitään epäilyttävää ei kuitenkaan sattunut, kunhan vain mielikuvitus laukkasi matkaajalla.

Liikenne ja kaupungin yleisilme

Liikenne oli täällä aivan sekasortoista. Balilla ollessani luulin liikenteen olevan hektistä, mutta kyllä se oli vähintään yhtä kreisiä Napolissa. Ihmiset kävelivät suoraan autojen eteen, torvet soivat ja jokasorttista menopeliä tuli kaikista suunnista. Koskaan ei ole taksimatkalla tainnut noin kovin jännittää. Myös kaikki autot olivat ihan tuhoutuneita, tai vähintään naarmuilla. Eipä Napolissa hienoja autoja näkynytkään – ja hyvä niin, sillä niistä ei pian paljon olisikaan jäljellä! En siis suosittelisi ajamaan tänne autolla. Kaupungissa on pari metrolinjaa, jotka ovat kyllä mielestäni aika epäloogiset, ja Napoli on suht kompakti, joten julkisilla ja kävellen pärjää oikein mainiosti. Panostaisin siis hotellin sijaintiin, jotta vältyt kaoottiselta liikenteeltä.

Toisin kuin marmorilla päällystetty Rooma, Napoli on likainen ja rosoinen. Turisteja ei tullut vastaan juuri ollenkaan, joten minusta tuntui, että kaupunki on kovin aito ja anteeksipyytelemätön. Se on sellainen kuin on, ota tai jätä. Meille kyllä kelpasi! Oli hauskaa nähdä, kuinka asiat olivat niin eri tavalla, vaikka Euroopassa ollaan. Tietenkään joka paikassa ei ollut tällaista, ja esimerkiksi Ciaian alueelta löytyi luksusmuotiliikkeitä sekä hienoja rakennuksia.

Napoli nähtävyydet

Castel Sant’Elmo

Napolin nähtävyyksiä emme ehtineet kiertämään hurjasti, sillä meillä oli vain yksi päivä aikaa. Olin kuitenkin tehnyt ennakkotutkimusta, ja erityisesti Castel Sant’Elmo houkutti. Kyseessä on siis linnake, joka ei itsessään ollut mitenkään erikoinen, mutta mistä avautui upeat näkymät koko kaupungin yli. Myös Vesuvius-tulivuori komeili horisontissa. Ihmeeksemme linnalla ei ollut minkäänlaisia opasteita tai kylttejä, jotka olisivat kertoneet sen historiasta. Meillä ei siis ollut mitään käsitystä siitä, miksi linna on rakennettu ja milloin. Aikuisen lippu maksoi 5 euroa, mutta alle 25-vuotiaat pääsivät sisään vain kahden euron sisäänpääsymaksulla! Sama alennuspolitiikka oli myös Pompeijissa, joten jos olet alle 25, kannattaa sitä myös mainostaa lippuluukuilla.

Castel Sant’Elmo sijaitsee kukkulan huipulla, ja sinne kiipeäminen olikin melkoinen urakka. Kukkulalle olisi päässyt myös julkisella metron tapaisella junalla, mutta koska mielestämme on kiva tutkia paikkoja kävellen, päätimme käydä matkaan jalan. Linnoituksella seikkailun jälkeen päätimme kuitenkin ottaa tämän metron alas kukkulalta, mutta otimme kuitenkin vahingossa väärän linjan, ja päädyimme ihan väärään paikkaan. Lisää kävelyä oli siis tiedossa.

Napoli (13 of 20)
Napoli (11 of 20)
Napoli (10 of 20)Castel Sant’Elmon sisäpiha
Napoli (9 of 20)Matkalla huipulle
Napoli (14 of 20)Näkymä linnakkeen ikkunasta – miten söpöt nuo pikku mosaiikit!
Napoli (1 of 20)Castel Sant’Elmo kaukaa
Napoli (15 of 20)Eksyksissä – ei vissiin naurattanut, ja joutui vielä tulkitsemaan perinteistä karttaa!

Satama

Eksymisen päätteeksi päädyimme Castel Dell’Ovo:n lähettyville. Tämä linnake puolestaan sijaitsee meren rannalla sataman vieressä. Linnan kupeessa on myös rantakatu, joka oli täynnä vähän hienompia ravintoloita ja baareja. Tässä kohtaa kello oli noin kuusi, joten kaikki paikat olivat vielä tyhjiä. Voi olla, että näissä olisi pari tuntia myöhemmin ollut kunnon meno ja meininki. Olisin halunnut nauttia täällä auringonalskusta, mutta osuimme paikalle pikkuisen liian myöhään, joten saimme nauttia vain auringonlaskun viimeisistä rippeistä – mutta sekin kelpasi oikein hyvin!
Napoli (19 of 20)
Napoli (17 of 20)
Napoli (2 of 2)-2Castel Dell’Ovo ulkoapäin
Napoli (1 of 2)-2
Napoli Satama

Quartieri Spagnioli

Quartieri Spagnioli eli Spanish Quarter on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Alue on täynnä värikkäitä ja rosoisia rakennuksia, joiden parvekkeilta roikkuvat pyykit. Mopoja, autoja ja ihmisiä kaikkialla, ravintoloita siellä sun täällä sekä muutenkin ihan kreisi meininki – ei kuitenkaan mitenkään huonolla tavalla! Kaduilla kierteli myös pieni pakettiauto, jonka takosassa oli vihanneksia myynnissä ja kuski huuteli jotain megafoniin. Käytiin täällä syömässä Trattoria Da Nennellassa, jota taksikuskimme suositteli. Tästä lisää vähän alempana! Kävelimme Quartieri Spagniolin läpi kohti Castel Sant’Elmoa, kuten Aurinkorasvaa ja Aloe Veeraa -blogissa vinkattiin.
Napoli Spanish Quarter
Napoli Spanish Quarter 2

Ravintolat

Koko internet tuntui suosittelevan Da Michele:n pizzaa, mutta se jäi meiltä valitettavasti sijainnin takia kokematta. Sen sijaan mulla olisi vieläkin jännittävämpi ravintolasuositus, ja se on juuri tämä Trattoria da Nennella!

Antakaas kun kerron, mikä tästä paikasta teki erikoisen. Ensinnäkin, taidettiin olla ainoat turistit, sillä ravintola oli melko syvällä Quartieri Spaginolissa. Saapuessamme meidät näytettiin pyöytään ja pöydälle lätkäistiin ryppyinen A4, jota en heti edes ymmärtänyt menuksi. Heti perään tuotiin kori leipää sekä pullollinen mineraalivettä – hyvä palvelu! Ravintolassa kävi jatkuva huuto tarjoilijoiden kesken, jota seurasi aina railakas ”GRAZIE!!”. Pohdiskelimme jonkin aikaa, mistä mahtoi olla kyse, kunnes asia valkeni.

Tarjoilijat siis kiittivät tipistä! Aina kun joku antoi tipiksi setelin, nousi vielä kovempi meteli. Katossa oli suuri kori, jonka he hilasivat aina alas, ja tiputtivat setelin koriin. Aikamoinen hustlaus, ja pakkohan sitä oli itsekin jättää kunnon tippi! Tähän oli kuitenkin ihan hyvin varaa, sillä kaksi canelloniannosta, yksi annos uppopaistettua mozzarellaa sekä hintaan sisältyvät vesi ja leipä kustansivat vain 18 euroa. Myös ruoka oli hyvää, erityisesti tuo uppopaistettu mozzarella… nam!
Napoli (5 of 20)Trattoria Da Nennellan ”esteettinen” esillepano, mutta sitäkin parempi ruoka ja erityisesti tunnelma!

Da Michele jäi tosiaan välistä, joten jouduimme tekemään perusteellisen googletuksen siitä, mistä saisi mahdollisimman hyvän pizzan Santa Lucian alueella, jossa hotellimme sijaitsi. Niinpä päädyimme suositusten perässä Ristorante Da Ettore:n.

Tiedättekö muuten, mikä ero on ristorantella ja trattorialla? Ristorante on hieman fiinimpi, trattoriat sen sijaan yleensä juuri näitä joissa pöydälle heitetään huolimattomasti menu ja pöytäliinaksi asetetaaan paperi. Tykkään kyllä molemmista, mutta jostain syystä trattoriat on mun mieleen, kun niitä ei ainakaan Suomesta ja Briteistä löydy! Da Ettore oli hyvä, ja myös täynnä paikallisia. Mielestäni tämä on aina hyvä merkki, sillä se kertoo siitä, ettet ole päätynyt turistiansaan. Pizzakin oli hyvää, ja koko ravintolakokemus oli erityisesti poikaystäväni mieleen. Omasta mielestäni tämä oli kuitenkin aika perus, enkä ollut mitenkään mielettömän vaikuttunut, toisin kuin Nennellassa.

Oletko itse käynyt Napolissa ja mitä tykkäsit? Mistä jäin paitsi ja oliko tässä jotain, minkä itse haluaisit kokea seuraavalla kerralla?

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

14 Comments

 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  maaliskuu 31, 2019 at 3:51 pm

  Kiva ja rehellinen teksti! Napoli kyllä kiinnostaa ja oli mielenkiintoista lukea fiiliksiä 😀

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 1, 2019 at 5:47 pm

   Kiitoksia! 🙂 Oli kyllä mielenkiintoinen kohde!

   Reply
 • Martina
  huhtikuu 1, 2019 at 9:50 am

  Ihana postaus Napolista. En oikein ole tiennyt mikä Napoli on miehiään tai naisiaan kun siitä saa usein tosi ristiriitaisen kuvan. Kaupunki pitäisi varmasti nähdä itse, mutta en ole ollut varma kiinnostaako se minua kauheasti, vaikka muuten suuri Italia-fani olenkin. Nyt tämän jutun luettuani vaakakuppi kellahti taas sinne suuntaan että kiinnostaa. Lähistöllä on niin paljon muutakin kivaa nähtävää, että suuntaan todennäköisesti seuraavalla vähänkin pidemmällä Italian reissullani Napoliin ja sen lähialueille. Täytyy kaivaa sitten tämän postauksen vinkit esiin. 🙂

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 1, 2019 at 5:48 pm

   Kiitos kommentistasi Martina. Todellakin kannattaa käydä, ainakin piipahtamassa. Vaikka Napoli tosiaan on rosoinen, on siinä lähellä myös esimerkiksi kauniit Pompeji ja Amalfin rannikko, johon suunnattiin itsekin Napolin jälkeen rentoutumaan.

   Reply
 • Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
  huhtikuu 1, 2019 at 11:09 am

  Niin Camorran kuin ’Ndranghetan toiminta on niin laajalle levinnyttä, että tavallinen matkailija joutuu todennäköisemmin sen uhriksi Rooman ja Amalfirannikon pakasteruokaa tarjoavissa rahanpesuravintoloissa kuin Napolissa. (Vinkiksi muuten sanottakoon, että vaikka se kolmen euron pizza tai pasta-annos kuinka houkuttaisi budjettimatkailijaa, todennäköisesti tuete silloin erittäin väkivaltaista järjestäytynyttä rikollisuutta.) Camorran pelossa ei siis kannata jättää Napolia väliin! Napoli jakaa mielipiteitä: itse tykkään sen kaoottisuudesta, puolisoni ei. Tulee käytyä siellä siis harvoin, pitäisikin taas hypätä junaan ja lähteä pizzalle. Autolla en kyllä Napoliin lähtisi, vaikka muuten ajankin Italiassa paljon ja lähes missä vaan 🙂

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 5, 2019 at 9:03 pm

   Kiitos kommentistasi Heli! Joo, varmasti tuolta rikollisuudelta ei tosiaan voi välttyä, ja autolla en tuonne todellakaan lähtisi!

   Reply
 • Heli / Drama On The Road
  huhtikuu 3, 2019 at 11:05 am

  Napoli on ehdottomasti itsellä seuraavaksi listalla, kun Italiaan ensi kerran eksyn. Juurikin tuo mainitsemasi rosoisuus kiehtoo. Itse en ole hirveän fiini ihminen, niin tällaiset kaupungit missä joutuu vähän katsomaan mihin astuu, missä talon seinät halkeilee eikä sitä marmoria ole lähelläkään ovat kuin mulle luotuja 😀 Ja Italiassa ruoka – kun oikeisiin paikkoihin eksyy, voi olla varma ettei päivittäiset kävelyt auta lomakilojen karistamiseen yhtään..

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 7, 2019 at 8:06 am

   Kuulostaa siltä, että Napoli olisi todellakin sun juttu! Ja mitä lomakiloihin tulee olet varmasti oikeassa! Itse vedin pizzaa jokaisena päivänä juurikin sillä tekosyyllä, että tuli käveltyä niin paljon. Onneksi mun lomat on aina niin lyhyitä, ettei siinä ehdi viikkotolkulla olla rappiolla 😀

   Reply
 • Noora/Seikkailumielellä
  huhtikuu 5, 2019 at 6:47 pm

  Listasin Napolin, tai tarkemmin sanottuna oikeastaan Pompejin, juuri vähän aikaa sitten kymmenen reissu-unelmani joukkoon, joten tämä kohde kyllä kiinnostaa 🙂 Mutta täytyy kyllä myöntää, ettei minulla ollut ennen tämän lukemista niin minkäänlaista hajua, millainen kaupunki Napoli oikein on. Mielikuvani pyörivät tiiviisti tulivuoren tuhoaman kaupungin ja maailmankuulun pizzan ympärillä 😀 Mielelläni kyllä lähtisin kaupunkia tutkimaan ja etsimään autenttisia italialaisia trattorioita.

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 5, 2019 at 9:07 pm

   Hei kiva jos tämä postaus auttoi hahmoittamaan, mimmoinen paikka Napoli on! Ja joo – Pompeijista olet täysin oikeassa ja Napolissa on todellakin hyvää pizzaa! Eli oikeilla jäljillä olet, ja näissä kannattaa ehdottomasti käydä!

   Reply
 • Oi Napoli! ❤️ Rakastuin kyllä täysin viime kesänä Napoliin, mielenkiintoinen kaupunki. Nuo maisemat Castel Sant’Elmon huipulta oli kyllä upeat, kaiken sen kiipeämisen arvoinen.

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 7, 2019 at 8:07 am

   Ja kiitos juuri sun blogin päädyimme itsekin noihin maisemiin! <3

   Reply
 • Iida In Translation
  huhtikuu 7, 2019 at 12:55 pm

  Olipa ihanan inspiroiva postaus! 🙂 Rosoisempi Italia kiinnostaa kovasti, joten Napoli meni ehdottomasti omalle listalleni tämän pohjalta!

  Reply
 • Peekoo
  huhtikuu 25, 2020 at 5:48 am

  Ei kukaan järkevä lähde Napoliin,kyllä muu Italia on mukavampaa,itse asuin joskus Roomassa,huippupaikka ja ihmiset kuin pienestä kylästä

  Reply

Leave a Reply