England / The UK

Syntymäpäiväviikonloppu historiallisessa Oxfordissa

Pahoittelut viimeaikaisesta hiljaiselosta täällä blogin, ja muidenkin somejen, saralla. Kävi nimittäin niin, että puhelimeni kävi WC pöntössä pikku pulahduksella ja sammahti siihen paikkaan. Ulkomaanreissuja ei ole viimeiseen kuukauteen mahtunut, mutta päiväretkiä täällä Englannissa sen sijaan kyllä!

Pari viikkoa sitten päätimme lähteä poikaystäväni kanssa tutustumaan Oxfordiin syntymäpäiväni kunniaksi. Tämä oli samalla pieni irtiotto Lontoon hälinästä, joka tulee silloin tällöin todella tarpeeseen. Oxford on enemmän kuuluisa saman nimisestä huippuyliopistostaan, Oxfrord Universitystä, kuin itse kaupunkina. Oxford on melko pieni, mutta todella eloisa. Meille tuli oikein sellainen olo, että täällähän voisi joskus asuakin! Turisteja on paljon, mutta kadut eivät silti tunnu liian ruuhkaiselta tai ole täynnä mauttomia turistikrääsäkauppoja. Myös yliopistoelämä näkyi kaupungissa, mutta jotenkin todella sivistyneellä tavalla. Opiskelijat käyttäytyivät hyvin, vaikka heillä oli glitterit pitkin naamaa, uimarenkaat ympärillä ja ilmapallot kädessä (kuva alempana).
Oxford (15 of 25) kopio
Oxford (8 of 25)Oxford Universityn piha-aluetta, jonne pääsee kävelemään omatoimisesti. Jos haluaa rakennuksiin sisälle, täytyy osallistua kierrokselle ja maksaa tietysti myös asianmukainen maksu.
Oxford (12 of 25) kopio
Oxford (21 of 25)
Oxford (9 of 25)Opiskelijoiden juhlatamineita

Oxford on mielettömän vanha kaupunki, sillä se on perustettu jo 700 luvulla. Myös Oxfordin yliopisto on ollut toiminnassa jo 1200 -luvulta lähtien, eli noin 400 vuotta ennen kuin Suomen ensimmäinen yliopsito. Välillä tulee ajateltua, kuinka monet muut maat ovat olleet Suomea paljon edellä mitä tulee ”sivistykseen”, ja että täältä löytyy ihan kunnon rakennuksia ja kirjallisuutta, jotka ovat noilta ajoilta. Meilläkin on kirjahyllyssä 1300-luvulla kirjoitettu The Canterbury Tales (jonka kieltä tuskin edes ymmärrän). Tämähän on jo noin 200 vuotta ennen kuin Agricola kirjoitti ABC Kirian!

Mitä tehdä ja nähdä Oxfordissa

Vanhasta kaupungista löytyy tietysti paljon vanhoja rakennuksia, ja Oxfordissa on paljon historiaa myös mitä tulee kuuluisiin henkilöihin! Kävimme esimerkiksi J.R.R. Tolkien:n ja C.S. Lewis:n kantapubissa nimeltä Eagle and Child (jep, edelleen paikallaan). Löydettiin myös aivan ihana pubi nimeltä The Head of the River, joka sijaitsi joen rannassa. Suosittelen tilaamaan Bloody Maryn, varsinkin jos kärsit vielä edellisen päivän meiningeistä.
Oxford (14 of 25)Head Of The River -pubi
Oxford (13 of 25)Thames -joki kulkee Oxfordin läpi, ja on kaupungissa myös kanaalikin. Niinpä veneily (punting) on täällä suosittua. Meille osui valitettavasti vähän kehno keli kohdalle, joten tämä jääköön ensi kertaan. Puntigia pääsee testaamaan myös Canterburyssä ja Cambridgessä.
Oxford (12 of 25) kopio
Oxford (2 of 25)Löydettiin tällainen pieni markkina, jossa esiteltin vanhoja autoja, joihin oli vaihdettu säkömoottori.
Oxford (4 of 25)Kunnon vanhanaikainen postilaatikko!
Oxford (16 of 25)

J.R.R. Tolkienin kantapubi.

Tarjolla on myös paljon erilaisia kierroksia, esimerkiksi yliopsiton rakennuksiin. Tämän olisin halunnut tehdä, mutta meillä kului niin paljon rahaa hurvitteluun, että täytyy tulla tutustumaan kulttuurijuttuihin tarkemmin vielä uudemman kerran. Oxfordissa on kuvattu myös paljon elokuvia, mukaanlukien useita Harry Potterin kohtauksia. Harry Potter lokaatioihin pääsee myös tutustumaan erillisillä Harry Potter -kierroksilla.
Oxford (18 of 25)
Oxford castle
Oxford (23 of 25)
Oxford (24 of 25)
Oxfordissa on myös linna, Oxford Castle & Prison, joka on siis myös toiminut vankilana. Sisäänpääsy maksoi muistaakseni £12,50, ja kun hurvitteluun oli kulunut jo tarpeeksi rahaa, jätimme linnan tällä kertaa välistä. Linnan vieressä on kuitenkin kukkula, johon sai kiivetä vaivaiseen yhden punnan hintaan. Sitä suosittelen siis ainakin, ja kukkulalta oli myös ihan kivat näkymät.
Oxford (3 of 25) kopio
Oxford (17 of 25)
Yllätyksekseni Oxfordissa oli myös todella hyvät shoppailumahdollisuudet. Kadut ja kauppakeskukset olivat kiireisiä, ja valikoimaa löytyi aina ketjuliikkeistä yksityisiin putiikkeihin. Ylläoleva kuva on otettu ostoskadulta ja taustalla paistattelee Christchurch, joka on myös osa yliopistoa. Ostoksia emme muuten tehneet, paitsi että ostettiin mulle uusi puhelin sen hukkuneen tilalle. Muutama päivä ilman somea teki kyllä ihan hyvää.

Oxfordin museot

Oxfordissa on myös useita museoita, ja itse kävimme Oxford University Museum of Natural Historyssä sekä Pitt Rivers Museumissa, jotka ovat samassa rakennuksessa. Luonnontieteellisestä museosta löytyy esimerkiksi dinosaurusten ja muiden eläinten luurankoja sekä mallinnuksia eri eläimistä. Jos museotavaroiden sijaan arkitehtuuri kiinnostaa enemmän, kannattaa silti tulla käymään! Olin todella vaikuttunut tuosta luonnontieteellisen museon katosta!
Oxford museot natural history museum
Oxford museot (1 of 4) kopioYliopistorakennus nimeltä Radcliffe Camera ja Pitt Rivers Museum

Pitt Rivers Museum sen sijaan pitää sisällään 500 000 erilaista asiaa – pääsääntöisesti pieniä esineitä eri maista ja kulttuureissa, mutta mahtuupa joukkoon myös suuri toteemipaalu ja egyptiläinen muumiokin. Mielenkiintoisin ja toisaalta myös kauhistuttavin asia täällä on kutistetut ihmisen päät. Näistä on kuulemma saanut inspiraationsa myös Harry Potterin Knight Bus:n puhuva pää. Jos fiilistelet Harry Potteria, kannattaa Lontoossa ollessa käydä myös Warner Bros Harry Potter Studioilla.

Lontoosta Oxfordiin ja julkinen liikenne Oxfordissa

Lontoosta pääsee kätevästi Oxfordiin junalla. Junamatka kestää tunnin, ja junia kulkee todella usein ainakin Paddingtonin ja Marylebonen asemilta. Bussimatka kestää vajaa kaksi tuntia vuorosta riippuen. Yleisesti ottaen juna on täällä kalliimpi vaihtoehto, joten jos olet budjetilla, voi bussi olla parempi vaihtoehto. Jos kuitenkin aika on kortilla ja haluat priorisoida mukavuuden, valitse juna. Edestakainen junamatka kustantaa aikuiselta keskimäärin 25 puntaa.

Oxfordissa ei ole metroa, sillä kyseessä on kuitenkin sen verran pieni paikka (vain noin 150 000 asukasta). Busseja kuitenkin kulkee joka suuntaan jatkuvasti, joten julkisilla liikkuminen on helppoa. 24 tunnin bussilippu maksaa alle viisi puntaa.

Paras liikkumistapa on kuitenkin jalat, mutta myös pyöräily näkyisi olevan Oxfordissa hyvin suosittu kulkumuoto. Täällä yleisiä Mobike:ja oli joka paikassa vaikka kuinka. Kyseessä on siis omanlaisensa kaupunkipyörä, jonka käyttämiseen tarvitset vain kyseisen lafkan sovelluksen. Voit tutustua Mobikeen tästä.

Hotelli Oxfordissa

Oxford (1 of 25)
Varasimme matkan todella lyhyellä varoitusajalla, joten jouduimme pulittamaan majapaikasta enemmän kuin olimme alunperin ajatelleet (noin 115 puntaa). Jos tyylikkyydestä tai sijainnista haluaa tinkiä, löytää majapaikan huomattavasti halvemmalla. Yövyimme Best Westernissä, joka oli ihan keskitasoa, mutta hieman kaupungin keskustan ulkopuolella. Hotellilta oli kuitenkin vain noin 10 minuutin kävelymatka keskustaan, joka sopi meille oikein hyvin.
Oxford (20 of 25)Hotellilta olisi voinut ostaa myös aamupalan noin 12 punnan hintaan, mutta meistä matkoilla on kivempi kokeilla paikallisia ravintoloita. Niinpä suuntasimme Jericho -kaupunginosaan, ja päädyimme siellä Jericho Café:n. Paikka oli tyypillinen englantilainen kahvila, eli ei mitenkään viimeisen päälle tyylitelty, mutta silti viihtyisä. Ruoka oli hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä. Poikaystävä oli tyytyväinen Full English Breakfastiin ja mulle maistui oikein hyvin vohveli, jonka päällä oli uppomunia, pekonia sekä vaahterasiirappia. Muutama vuosi sitten olisin vielä kauhistellut tätä yhdistelmää, mutta nykyäänhän tämä on ihan suurinta herkkua!

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

2 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  heinäkuu 1, 2019 at 4:29 pm

  Näyttää niin ihanan englantilaiselta! Nuo vihreät ruohikkoalueet ja ikivanhat ja upeat rakennukset. Kiva tietää, että Oxfordiin päädee Lontoosta noin kätevästi, kenties voisi joskus tehdä sinne päiväretken. 🙂

  Reply
 • Iida in Translation
  heinäkuu 7, 2019 at 10:04 am

  Onpa ihanan tunnelmallista! En ole ollut Englannissa Lontoota pidemmällä ja pienempien paikkojen tutkiskelu kiinnostaisi kovasti. Oxfordissakin olisi siis tosi kiva päästä käymään 🙂

  Tuo todellakin reissuilla välillä häkellyttää, että muualla on vaikka minkälaista sivistystä, kun Suomessa vielä ei ollut aapistakaan kirjoitettu!

  Reply

Leave a Reply