Italy / Travel

Pompeiji – Kaupunki, joka unohtui yli 1500 vuodeksi

Aina siitä asti kun ala-asteen historian tunnilla tuli puheeksi Pompeji, olen haaveillut sinne pääsystä. Unelma kävin vihdoin toteen, kun Pompeiji osui kätevästi välietapiksi Naplolin ja Sorrenton väliin. Tässä postauksessa siis vähän tietoa, kuvia ja kokemuksia Pompejista!
Pompeiji (8 of 22) kopio
Pompeiji (3 of 22)
Pompeiji (6 of 22)
Pompeiji (16 of 22)
Pompeiji (19 of 22)Lähes jokaisen talon pihalla oli tällainen allas, jonka tarkoituksena oli veden kerääminen – ei suinkaan uiminen.
Pompeiji (20 of 22) kopio

Vuonna 79 Pompeiji (tai Pompeji, Pompeii) hautautui vesuviuksen purkautuessa vuonna yli 1500 vuoden ajaksi. Arkkeologit ovat tehneet mielettömän työn, sillä kaikki tämä on kaivettu esiin maasta, ja kaivaukset jatkuvat vielä edelleenkin. Pompeiji on myös todella suuri alue, ja se onkin ollut melko iso kaupunki: asukkaita on oli reipas 11 000. (lähde)

Vaikka turisteja oli melko paljon, ei Pompeijin kaduilla tuntunut ruuhkaiselta – välillä tallustimme ihan tyhjilläkin kaduilla. Tosin esimerkiksi heinäkuussa tarina voisi olla hieman eri. Kohdallemme osui täydellinen keli, ja kuvistakin huomaa, että sukkahousuni saivat lähteä jossakin kohtaa päivää. Onneksi ei kuitenkaan ollut liian kuuma, sillä muuten olisi voinut loppua paukut kesken. Pompejin keskeltä, Forumin läheltä, löytyi muuten myös pari ravintolaa, josta sai ostaa esimerkiksi pizzaa ja voileipiä. Omia eväitä ei siis välttämättä tarvitse roudata mukana, mutta vesipullo kannattaa olla! Vähän kaduttaa, ettemme ottaneet esimerkiksi ääniopasta tai karttaa mukaamme, vaan haahuilimme vain ympäriinsä. Siksi meiltä jäi esimerkiksi amfiteatteri välistä, kun emme sattuneet siihen törmäämään.

Kaupunkikierroksen päätteeksi päädyimme vielä pieneen museoon, jossa oli lisää kipsistä valettuja ruumiita, alueelta löydettyjä pääkalloja ja pienesineitä. Siellä pyöri myös mielenkiintoinen video, jossa näytettiin, miltä Pompeiji oli todennäköisesti aikoinaan näyttänyt.

Casa della Fontana PiccolaCasa Della Fontana Piccola jäi arvatenkin värimaailmansa takia omaksi suosikikseni.Pompeiji (1 of 22)Pompeijilaisessa teatterissa.
Pompeiji (10 of 22)
Pompeiji (18 of 22) kopio

Kaupungin moderni infastruktuuri, kuten vesijärjestelmä suihkulähteineen yllätti ainakin minut täysin. Pompejista löytyi aikanaan myös paljon erilaisia palveluita. Oli teatteri, amfiteatteri, hotelleja ja bordellejakin. Pompeijilaiset olivat melkoisen avointa porukkaa nykyiseen länsimaalaiseen kulttuuriin verrattuna. Se olikin yksi syy, miksi vuonna 1592 paikalle kutsuttu arkeologi peitti löydöksensä, kun huomasi taiteen olevan jokseenkin epäsopivaa. Pompeijista on myöhemmin löydetty todella suuri määrä eroottisia maalauksia, freskoja, patsaita ja mosaiikkeja, ja suurin osa niistä on viety Napolin Arkeologiseen Museon Salaiseen kabinettiin, johon on rajoitettu pääsy. Yläpuolella näkyvä eroottisvivahteinen kuva on kuitenkin ilmeisesti katsottu vähemmän provosoivaksi, joten se on saanut jäädä alkuperäiselle paikalleen.

Kaiken tämän saattelemana ensimmäiset kunnon kaivaukset Pompeijissa aloitettiin vasta 1764. Suurin osa taiteesta on pidetty ennallaan, mutta esimerkiksi yhteen suihkulähteeseen oli matkan varrella lisätty pronssinen patsas, joka ei ollut kuulunut alkuperäiseen pompejilaiseen taiteeseen. Ilman infokylttiä en kyllä olisi huomannut sitäkään.

Pompeiji (22 of 22)
Pompeiji (21 of 22)
Matkustimme Pompejiin Napolista bussilla, joka kustansi suunnilleen kaksi euroa per pää, ja matka kesti noin puolisen tuntia. Pompejin jälkeen suuntanamme oli Sorrento, ja sinne pääsikin hyvin näppärästi junalla Pompejista – hintaa myös junamatkalla oli hiukan päälle kaksi euroa. Ylläolevat kuvat ovat junasta, jossa oli jotenkin tosi paikallinen tunnelma. Voit lukea postauksen Sorrentosta tästä, ja postauksen Napolista tästä.

Kaiken kaikkiaan päivä Pompejissa oli todella onnistunut. Liput maksoivat aikuiselta 15 euroa, mutta alle 25-vuotiaat EU-kansalaiset pääsivät sisään vain kahden euron hintaan! Jos siis olet alle 25, kerro se lippuluukulla, mutta valmistaudu myös todistamaan ikäsi. Sisäänpääsyyn kuului myös ilmainen laukkusäilytys, joten Pompeji sopii hyvin kahden kaupungin välissä koettavaksi – kuten mekin teimme. Meillä kului Pompeiissa aikaa reilu neljä tuntia, vähemmän ei olisi riittänyt millään! Paikka myös sulkeutuu suunnilleen viiden aikaan, joten tämä kannattaa ottaa huomioon reissua suunnitellessa.

Haluaisin myös sanoa, että Pompeijin päärautatieasema/bussiasema EI ole sama kuin itse raunioiden pysäkit – tarkista siis oikea pysäkki etukäteen. Mekin meinasimme mennä vahingossa suoraan raunioiden ohi, mutta onneksi paikallinen tajusi neuvoa meitä bussissa. Hän kysyi, tiedämmekö mikä on raunioiden pysäkki, ja aloin ystävällisesti neuvoa, että ajattelimme mennä vain pääasemalle ja kävellä siitä. Hän näytti vähän kummastuneelta ja totesi, että se ei ole kovin hyvä idea, vaan kannattaa jäädä tässä seuraavalla pysäkillä. Kiva homma turistin alkaa neuvoa paikallisia, hups!

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

13 Comments

 • Arja / Elämänmakuisia matkoja
  huhtikuu 21, 2019 at 6:13 pm

  Kiitos, oli mukava kuulla lisää Pompeijista. Sitä on aina ympäröinyt salaperäisyyden verho, jota nyt tuli vähän raotettua. Mielenkiintoinen kohde!

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 22, 2019 at 11:43 am

   Kiitos kommentista! Kiva jos postaus oli mieleen! 🙂

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  huhtikuu 22, 2019 at 10:46 am

  Netflixissä oli ainakin vuosi sitten vielä mielenkiintoinen dokumentti Pompeista. Haluaisin vielä itskein joskus ehdottomasti päästä katsomaan itsekin tuota kadonnutta kylää! 🙂

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 22, 2019 at 11:43 am

   Aijaa! Täytyypä katsoa, jos se olisi vielä siellä, sillä Pompeijista kyllä riittää mielenkiintoista tietoa vaikka millä mitalla!

   Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  huhtikuu 22, 2019 at 2:05 pm

  Pompeiji on tosi mielenkiintoinen ja hieno paikka! Vähän häiritsevää on, että kaivaus- ja kunnostustyöt ovat meneillään ja niiden takia joissain kohdin vierailijat tallustelevat aitojen sun muiden suojaviritelmien keskellä. Onneksi niitä ei kuitenkaan ole joka kohdassa. Olimme tuolla pari vuotta sitten toukokuussa ja silloin oli paahtavan kuuma. Vesipullo tuli todellakin tarpeeseen!

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 28, 2019 at 6:28 pm

   Tuo on kylla totta, etta rakennustoita on siella taalla. Se ei kuitenkaan juuri hairinnyt minua, en tormannyt niihin kuin muutamaan otteeseen.

   Reply
 • Sanna // From Lapland To South
  huhtikuu 24, 2019 at 2:28 pm

  Pompeijiin on kyllä joskus päästävä, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! 🙂

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 28, 2019 at 6:28 pm

   Kiva jos postaus oli mieleen! 🙂

   Reply
 • Pirjo Toivanen
  huhtikuu 25, 2019 at 5:57 am

  Napolin arkeologinen museo on todella käynnin arvoinen. Siellä on pikkuesineitä Pompeijstä, ihan tutun näköisiä kuppeja, kulhoja ja laseja, ja myös kirjoituksessa kuvaamiasi patsaita, joita on löytynyt talojen pihoista. On siellä myös lattioiden mosaiikkeja, seinien freskoja ja friisejä, huoneet näyttävät yllättävän moderneilta. Ja tosiaan se seksuaalisten kuvien ja patsaiden osasto.

  Pompeijssä minua yllätti eniten silloisen elämänmenon (oliko vuosi 79 jKr.?) samankaltaisuus omaamme verrattuna. Kadunkulmissa oli pikaruokamyyntipisteitä, silloinen Mac Donalds, maahan muurattuja kannellisia astioita, joissa ruoka pidettiin lämpimänä ja tuotiin muualta. Joidenkin ravintoloiden takana oli huone(ita), jo(i)ssa oli makuualusta. Siellä prostuoidut hoitelivat asiakkaansa.

  Olitte järkeviä, kun kävitte Pompeijssä keväällä. Kesällä siellä on vaikeaa, melkein mahdotonta kuluttaa neljää tuntia, koska aurinko porottaa.

  Kiva kun kerroit vinkeistä päästä Pompeijhin omin avuin. Matkaopasfirmat tarjoavat älyttömän kalliita palveluitaan, joihin ei kannata harhautua. Itse, omin neuvoin kulkien saa parhaiten tunnelman paikasta, kun antaa mielikuvituksen kuljettaa.

  Reply
  • Lilja
   huhtikuu 28, 2019 at 6:30 pm

   Vau kiitos kiinnostavasta kommentistasi Pirjo! Nyt alkoi oikein harmittaa, ettemme Napolissa ollessamme kayneet tuolla museossa – tosin en silloin tiennyt edes sen olemassaolossa. Pitaisi kylla ottaa enemman matkakohteista selvaa ennen lahtoa.

   Olin itsekin tosi yllattynyt siita, kuinka modernia elamaa Pompeijissa elettiin! Tuosta paikallisesta Mc Donaldsista en kuullutkaan, aika hauska juttu!

   Reply
 • Martta / Martan matkassa
  huhtikuu 27, 2019 at 4:20 pm

  Huomaan että olen unohtanut tehdä oman postaukseni Pompejista, itseasiassa kaikki postaukseni Amalfin rannikolta. Nämä kuvat toi heti tuon reissun mieleen, asuimme Sorrentossa ja vuokrasimme mopedin ja huristelimme Pompejiin asti! Olimme elokuussa ja tuolloin oli todella paljon porukkaa joka puolella ja todellakin kuuma, voin lämmöllä suositella tuota opastettua kierrosta, saimme siitä todella paljon irti sen sijaan että olisimme itse kiertäneet siellä. Sillon kun koulussa käsiteltiin Rooman Ajan historiaa, se ei kiinnostanut minua ollenkaan, mutta näin myöhemmällä iällä se kiinnostaa ja harmittelen etten ollut aikanaan tunneilla mukana.

  Reply
 • Pompeij oli kyllä hurjan mielenkiintoinen päivöretki meille viime kesänä Napolista. Eikä ollenkaan tuntunut siltä, että se olisi ollut niin suosittu turistien keskuudessa kun alue on tosissaan niin hurjan suuri.

  Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  huhtikuu 28, 2019 at 6:15 am

  Pompeiji on kyllä paikka jossa haluaisin päästä käymään. Sen historia ja se arkeologinen työ siellä kiehtoo. Yllättävän isolta alueelta se vaikuttaa jos ette edes teatterille sattuneet. Olin ajatellut jotenkin mielessäni, että se on vain pieni alue. Mielenkiintoista oli lukea tästä aiheesta.

  Reply

Leave a Reply