Italy / Rome / Travel

Pikaopas Roomaan – Pakolliset nähtävyydet ja parhaat ravintolat

P1320131
P1320344
P1320199
P1310708

Rooma – siellä mietin, että mitä hittoa mä täällä Lontoossa teen?! Ainakin lomakohteena Rooma ainoastaan ihastutti, ja tässä postauksessa ajattelin jakaa joitakin käytännön vinkkejä viikonloppulomaan Roomassa.

Rooman sää lokakuussa ja paras matkustusaika

Olen kuullut, että Rooma on todella ruuhkainen kesäaikaan. Tämä vuosi on tosiaan ollut kelien puolesta aivan uskomaton, joten ainakin tänä vuonna lokakuun alkupuoli osoittautui oivalliseksi ajankohdaksi. Uskoisin, että täällä ei koskaan ole ihan kuollutta, sillä nytkin nähtävyyksillä riitti jonoa. Ihmismäärä oli kuitenkin siedettävä, etenkin siihen verrattuna, mihin olen nyt Lontoossa asuessani tottunut. Myös ilmat olivat todella hyvät! Ensimmäisenä päivänä tihutti hieman vettä, mutta lämmin oli silti. Muuten saimme nauttia 24-26 asteen lämmöstä ja täysauringosta. T-paita ja shortsit riittivät varustukseksi, ja laukussa kulki ohut neule kaiken varalta. Rooman sää lokakuussa oli siis erittäin hyvä.

Nähtävyydet

Rooman nähtävyydet ovat ihan omaa luokkaansa. Erityisesti, jos kaupungin historiaa tuntee ollenkaan, nousee nähtävyyksien arvostus ihan silmissä. Pakollisia nähtävyyksiä ovat ainakin:

  1. Colosseum
  2. Forum Romanum
  3. Piazza Venezia, Fontana di Trevi ja muut keskustan alueen aukiot
  4. Vatikaani
  5. Villa Borghese (puisto)
  6. Trastevere (kaupunginosa)

Colosseum oli mun ehdoton suosikki Rooman nähtävyyksistä. Varattiin opastettu kierros, jolloin pääsimme myös jonon ohi pytingin sisälle. Opas kertoi meille kiinnostavia yksityiskohtia Colosseumin eri vaiheista, käyttötarkoituksesta sekä rakennusmateriaaleista. En ollut ennen ollut millään opastetulla kierroksella, mutta täytyy sanoa, että sain käynnistä enemmän irti oppaan avulla – muuten olisin varmaan vain kävellyt läpi. Lue erillinen Colosseum -postaus tästä.

Colosseum-kierroksen päätteeksi saimme myös ilmaisen sisäänpääsyn Forum Romanumille. Forum Romanumin ympäri voi kävellä, mutta jos raunioiden keskelle haluaa itse päästä tallustelemaan, tulee ostaa pääsylippu. Tänne emme ottaneet opastettua kierrosta, joten arvatakin saattaa, että kävelimme vain raunioiden keskellä tietämättä sen kummemmin mistä on kyse. Tästä huolimatta tykkäsin Forum Romanumista todella kovasti!

Keskustan monet aukiot – ja näitähän riittää! Piazza Venezia, Fontana di Trevi (kolmas kuva) Piazza di Spagna, Piazza Navona, Panthenon ja niin edespäin ovat kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan

Kaikessa rehellisyydessä en osaa sanoa, onko Vatikaani oikeasti käymisen arvoinen. Omasta mielestäni se jäi ehkä pieneksi pettymykseksi, vaikka Sikstuksen kappeli upea olikin. Emme tosin käyneet Pietarin kirkossa, joka olisi ehkä kuitenkin kannattanut katsastaa. Vatikaanin voisi siis omasta puolestani jopa jättää pois pakollisten listalta, mutta annetaan nyt olla muodon vuoksi. Kannattaa ehdottomasti varata liput etukäteen netistä, jolloin voit ohittaa jonon. Se oli nimittäin melkoinen myös näin lokakuussa.

Villa Borghese on puisto, josta on upeat näkymät kaupungin yli (ensimmäinen kuva). Musta tuntuu, että tämä on vähän semmoinen hidden gem, sillä löysin tämän ihan sattumalta jostakin blogista. Puiston tarjoama rauha oli mukavaa vaihtelua ihmisten vilinään ja kaupungin hälinään. Lue postaukseni Villa Borghese -puistosta.

Voi Trastevere minkä teit! Tähän söpöön kaupunginosaan ihastuin todella kovasti. Oransseja rakennuksia ja köynnöskasveja kaikkialla – ihanista ravintoloista puhumattakaan. Tällä kannattaa ehdottomasti käydä!

Hintataso ja ravintolat

Yllätyin siitä, kuinka edullinen kaupunki Rooma on! Pizza- ja pasta-annokset maksavat noin 10 euroa, ja ovat poikkeuksetta hyviä. Myös palvelu on hyvää. Yksi asia kannattaa Roomassa muistaa: mitä vaatimattomampi ulkonäkö, sen parempaa ruokaa! Omat suosikkiravintolani olivat Da Enzo, Ce Stamo A Pensa,  404 Name Not Found ja Tempio di Mecenate.

Liikkuminen

Rooma on oikeastaan todella pieni kaupunki. Kannattaa ottaa loma liikunnan kannalta, sillä näet kaikki Rooman nähtävyydet kävellen. Suunnittele kuitenkin hiukan etukäteen, missä paikoissa käyt minäkin päivänä. Metroihin, busseihin ja takseihin ei mielestäni kannata tuhlata rahaa. Puistossa voi ottaa pikku nokoset ja jätskikioskilla lepuuttaa jalkoja aina tarpeen tullen. Joka päivä tuli käveltyä suunnilleen 30 000 askelta, joten uni tuli kyllä hyvin. Reissun taktiikkana oli aikaisin sänkyyn ja aikaisin ylös, näin jaksoi oikein hyvin!

Lentokentältä Roomaan kestää SIT-bussilla noin 30-45 minuuttia liikenteestä riippuen. Lipun voi ostaa etukäteen tai kuskilta käteisellä. Edestakainen matka kustantaa 9 euroa, joten mielestäni tämä on todella edullinen lentokenttäkuljetus!

Hotellit ja majoittuminen

Tämä opittiin kantapään kautta – majoitus kannattaa varata ajoissa. Kivoja ja edullisia hotelleja oli todella vähän tarjolla, ja niinpä päädyttiin itse majoittumaan hostellissa. Budjettimatkailijalle tämä onkin oivallinen majoitusvaihtoehto hotellin sijaan. Minulle suositeltiin esimerkiksi Piazza di Spagna Suites -hotellia, joka on ilmeisesti erinomainen!

Shoppailu

Oltiin matkalla pelkillä käsimatkatavaroilla, joten tilaa ostoksille ei juuri ollut. Rooma on kuitenkin shoppailijan paratiisi, sillä italialaisethan ovat tunnetusti tyylikkäitä. Roomassa on paljon ainakin meille suomalaisille uusia putiikkeja, joissa kannattaa ehdottomasti käydä pyörimässä. Itse olisin voinut tyhjentää vaikka koko Blue Sand -vaateliikkeen ja WYCON:n kosmetiikkahyllyt.

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

No Comments

    Leave a Reply