Finland / Travel

Päivä Savonlinnassa: Linnaa ja lörtysyä

IMG_20200823_134827
IMG_20200823_114944
Savonlinnassa on ihania vanhoja puutaloja (on myös rumia kerrostaloja, en vain kuvannut niitä)
IMG_20200822_152420

Olin viimeksi käynyt Savonlinnassa joskus teininä, ehkä 13-vuotiaana, ja sitä ennen pikkulapsena. Molemmat reissut on toteutettu iskän kanssa telttareissulla, ja samalla tavalla päädyimme tänne tälläkin kertaa. Matkassa oli mukana itseni lisäksi iskä, myös veljeni sekä teini-ikäinen siskoni. Tullaan tällä porukalla aika hyvin toimeen, ja reissut sujuu yleensä ilman sen kummempia erimielisyyksiä.

Olavinlinna

IMG_20200823_135035
IMG_20200823_115935
IMG_20200823_125421
IMG_20200823_132455Näkymiä Olavinlinnasta.
IMG_20200823_123119
Niinpä meille olikin aivan itsestään selvää, että Savonlinnassa ollessamme aivan ykkösenä olisi päästävä Olavinlinnaan. Tämä nyt on mielestäni ihan itsestään selvää, kuka menee Savonlinnaan ilman, että käy linnassa? No ei kukaan.

Olen tästä kirjoittanut blogiin ennenkin, mutta rakastan linnoja. Ne ovat mielestäni parhaita mahdollisia nähtävyyksiä. Prinsessalinnat ovat parhaita, mutta kyllä nämä tällaiset linnoituksetkin menee. Olavinlinnan rakentaminen aloitettiin 1475, ja se olikin tarkoitettu Savon alueen puolustamiseen erityisesti Venäjää vastaan.

Osallistuimme (ilmaiselle!) opastetulle kierrokselle, joka oli koronarajoitusten takia erilainen kuin yleensä. Sen lisäksi, että kuulimme tarinoita linnan historiasta, pääsimme tutustumaan myös linnan nykytarkoitukseen. Kaikki varmaan tietävätkin, että Olavinlinnassa järjestetään Savonlinnan oopperajuhlat. En ole koskaan käynyt oopperassa tai ollut siitä erityisen kiinnostunut, mutta takatiloissa pyöriessämme ja lavalla seistessämme ajattelimme veljeni kanssa, että voisikin olla hienoa joskus mennä oopperajuhlille. Iskä ihmetteli, että mikä hänen lapsiinsa on tullut.

Lounasta Ravintola Majakasta

IMG_20200822_160904Saimaan omia antimia eli muikkuja!

Okei, kaikki haluavat linnaan, mutta sen voin sanoa, että nälkäisenä ei kannata tehdä yhtään mitään, eikä varsinkaan lähteä useammaksi tunniksi johonkin kulttuurikohteeseen. Syöminen on siis tärkeää, varsinkin jos on sellainen nälkäkiukkuilija kuin minä! Me käytiin ennen linnailua syömässä Ravintola Majakka -nimisessä paikassa, joka oli kyllä ihan perus S-Ryhmän ravintola. Ruoka ja palvelu olivat kuitenkin oikein hyvät, ja annoksetkin kunnon kokoiset, joten en voi kun suositella. Ravintola sijaitsi iha torin vieressä ja sieltä oli näkymät laivoille ja järvelle. Ravintola Majakka oli siis oikein oiva lounaspaikka, mutta maistuisi siellä varmasti illallinenkin!

Lörtsy – suolaista ja makeaa välipalaa

IMG_20200823_140933
Kuten nimestäkin saattaa arvata, lörtsy ei ole mikään varsinainen glamour- tai instagramruoka.

Jos lounas tuli jo syötyä ennen Olavinlinnan kierrosta, maistuu sen jälkeen varmasti taas pikku huikopala. Kun kerran Savossa ollaan, niin lörtsy on pakollinen paikallinen herkku. En itse muistanutkaan, että sitä saa makean lisäksi myös suolaisena. Nykyään sitä saa myös vegaanisena versiona – taisin itse syödä jonkun soijamurulörtsyn. Jaettiin myös yksi omenalörtysy, ja olihan se herkkua! Lörtysjä sai useammasta kaupparotintorikahvilasta, joista myös oli näkymät järvelle.

Risteily Saimaalla tai muuta aktiviteettiä

IMG_20200822_152515
IMG_20200822_152346
Niinkuin tekstistä tulikin jo ilmi, on kauppatorin vierellä vaikka minkälaista botskia, jotka itseäni muistuttivat jokilaivoista (<3 Turku). Muistan kun lapsena oltiin tuollaisella risteilyllä, mutta tällä kertaa se ei sopinut aikatauluun. Ensikerralla sitten ehdottomasti listalle tällainen risteily. Näissä näkyi olevan myös sellaisia päiväretkiä, joissa hintaan kuuluu esim. lounas tai illallinen.

Kun ei ehditty reisteilylle, mutta oli kuitenkin vasta alkuilta, kaipasimme vielä jotain tekemistä ennen nukkumaanmenoa. Ajattelimme, että minigolf kävisi hyvin meille, ja Activity Maker nimisessä paikassa olisi päässyt minigolfaamaan, mutta se olikin kiinni. Vähän pettyneinä päädyimme suuntaamaan kohti Vuohimäen leirintäaluetta. Sieltä löytyi kuitenkin ihan hyvin tekemistä: oli minigolfia ja sulkkiskenttää (ilmaiseksi . taas!), ja päädyttiin pelailemaan vielä tuntitolkulla. Loppuillasta tarjolla oli myös livemusaa, ja jossain kohtaa vetäydyimme mökkiimme pelaamaan viittäsataa eli korttia. Grillattiin myös grillikatoksessa, ja aamulla käytiin veljeni kanssa kylmässä järvessä uimassa. Iskä ja sisko tyytyivät katsomaan rannalta.

Oletko sinä käynyt Savonlinnassa, ja mitä suosituksia sinulta löytyy ensi kertaa varten?

About Author

Ulkosuomalainen Lilja asustaa Lontoossa brittipoikaystävä kanssa. Kiireisen uran ohelle sopii kivasti matkailu sekä bloggaaminen. Suosikkimatkakohteeni on Italia, ja toki palaan aina innokkaasti myös koti-Suomeen.

2 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  maaliskuu 13, 2021 at 11:59 pm

  Olemme käyneet Olavinlinnassa, omasta mielestäni hienoimman näköinen Suomen linnoista, ilman muuta. Savonlinnakin on kiva kaupunki, joitain kertoja käyty. Häpeäkseni myönnän, että lörtsyjä ei ole maistettu, mutta mielessä se on kyllä käynyt, sekä makeat että suolaiset. Jälkimmäiset kiinnostaa itseäni enemmän. Savonlinnan alueella Punkaharju ja Linnansaaren kansallispuisto ovat omia suosikkejamme!

  Reply
  • Lilja
   maaliskuu 14, 2021 at 1:02 pm

   Hei olen itseasiassa ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että Olavinlinna on Suomen kaunein linna! Se on varmaan noiden pyöreiden tornien ansiota, sekä tietysti ympärillä siintävä järvimaisema. Punkaharju on joo ihana, mutta Linnasaaressa en olekaan käynyt! Kiitos vinkistä, ehkä ensi kesänä siis sinne!

   Reply

Leave a Reply